Колко риба да даваме на децата си?


Колко риба да даваме на децата си?
Снимка: 5686750 / Pixabay

Ако детето до навършване на 1 година всяка седмица получава по една порция мазна риба, това ще намали с 40% риска по-късно в живота да страда от екзема или астма. Това доказва изследване на норвежки учени от Университета по наука и технологии.

Те изследвали стотици деца от най-ранна възраст. Резултатите им сочат, че на 6 години, тези от тях, които са яли като малки по една порция риба в седмицата, много по-рядко проявяват признаци на алергия в сравнение с връстниците си, които нямали риба в менюто си.

Според учените това откритие ще предпази много деца от алергии, които се сочат като пандемията на новия век.

ЕТО ЗАЩО ДА НЕ КРЕЩИМ НА ДЕЦАТА СИ

Предишни проучвания сочат, че мастните киселини омега-3, които рибата съдържа, имат мощен противовъзпалителен ефект.

Астмата, например, предизвиква възпаление на дихателните пътища, което ги блокира и затруднява дишането. А възпалителните процеси играят основна роля и във възникването на екземата.

Резултатите от изследването сочат, че присъствието на риба и нейните полезни мазнини в менюто на детето е от особено значение и може да го предпази. То е по-важно от каквито и да са промени в менюто на жената по време на бременността и кърменето, твърдят учените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама