Към управляващите: Вие деца имате ли?


Към управляващите: Вие деца имате ли?
Снимка: iStock/Guliver

Настана нова социално-драматична суматоха. Поредното предизвикателство пред българина е факт. Време е да се изправи на ръба и да избира между живота и краставиците, които държавата му осигурява - насред пика на извънредното положение. Втурнахме се да си вземем полагаемото за децата ни. Но едновременно с това, нали трябваше да си стоим вкъщи. Последно?!

Замислям се и мисълта ме води към един въпрос с два отговора. Краставиците, кашкавалът и сиренето* по-важни ли са от здравето ми? Може би, пик няма. Или заразата е "уж" и не е толкова важна. Или вече отминава. Или ако ползваме лични предпазни средства, няма страшно. А и сигурно санкцията за нарушаване заповедта на министъра на здравеопазването не важи, като се навърти една опашка от родители пред училищата. Или това няма да се води струпване на много хора на едно място. Още малко да бяхте поискали всяко дете ежедневно да ходи да си взима полагащата му се закуска. Не искам и да си помислям каква може да е втората причина, поради която така наложително започна раздаването на сирене и краставици. И кой имаше неотложната нужда да оползотвори едни субсидии?

Доскоро тръпнехме в нетърпеливо очакване и на следващото препоръчано противоречие, което да ни вкара в недоумение. И то не закъсня. Факт е така дългоочакваната разходка в парка. Но нали в пика на заболяването трябваше да сме в социална изолация. Последно!? Кажете ми сега, драги мислещи за обществото, как ще поберете семействата от един 50-хиляден град, например, в 3 парка? Ще броим ли влизащите и излизащите? Да не вземат да станат повече от допустимото за един квадратен метър?

Вие деца имате ли? Как ще им обясните, че ще "влезем в парка, но - само в права линия и излизаме, без да докосвате и сядате на пейките, без да играете на топка и никакво люлеене на люлките". Чакаме инструкции как да стане това. И най-много по двама възрастни с едно дете... Деца, пригответе се, след като си получим полагаемите краставици и сирене, отиваме право в парка! Тук подкрепям - неоспорим факт е, че е обмислено добре - усещам, че скоро най-малките граждани на нашето общество ще заспиват рано-рано, защото ще каталясват всеки ден да разхождат подред един по един членовете на своето семейство.

Но нека бъдем спокойни. Както почти всичко досега, тази мярка също сигурно ще бъде отменена. А после пак ще я въведат.

 

*Продуктите от "Училищен плод и мляко" ще бъдат доставяни по домовете на децата, докато трае извънредното положение.

 

Автор: Моника Георгиева

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама