Не давайте тези храни за детето си, ако искате да е здраво!


Не давайте тези  храни за детето си, ако искате да е здраво!
Снимка: iStock/Guliver

Захарни изделия

Знаете ли какво се случва с имунната система на детето, когато то консумира любимите си шоколади, пасти и бонбони? След консумация на захар белите кръвни телца в човешкото тяло намаляват с 50% в рамките на по-малко от 5 часа. А именно белите кръвни телца защитават организма от нахлуващи заболявания. При децата, чиято имунна система е все още незряла, рискът от възникване на инфекции се увеличава.

Много родители, баби и дядовци, смятат, че като купят на детето си шоколад, паста, вафла или бонбони, това е израз на много голяма обич и допринасят за това детето да е здраво и щастливо. В действителност обаче тези храни са основен враг на имунитета. Вместо да давате на детето продукти, съдържащи бяла захар, пригответе си домашни сладки или кекс с кафява захар, използвайте мед или наблегнете на пресните или сушените плодове. Така детето ще си набави необходимото количество глюкоза, без имунитетът му да е поставен на риск.

Тестени храни от бяло брашно

Другата вредна съставка, която е залегнала силно в менюто на българина, са тестените продукти от бяло брашно. Погрешна е практиката да се изключва брашното от храненето, по-важното е то да е пълнозърнесто или ръжено. В бялото брашно фабрично се отделят части от пшениченото зърно, в които се съдържат ценни витамини и минерали. Така хлябът придобива по-добър търговски вид, но в него няма полезни съставки. Консумацията му натоварва черния дроб, което от своята страна вреди на имунната система. Така че – ако искате детето ви да боледува по-малко, заменете белия хляб с качествен пълнозърнест, многозърнест или ръжен.

Желирани бонбони

Любимите на децата желирани бонбони са всичко друго, но не и полезни. В тях се съдържат най-вече аромати и оцветители. Приемът им натоварва черния си дроб и става лесна мишена за вируси и инфекции.

Безалкохолни напитки

Колата, швепсовете, соковете, които съдържат всичко друго, но не и плод, са все неща, които не бива да предлагате на детето си. Никое дете не се ражда с навика да консумира кола, това зависи най-вече от нас – родителите – доколко го позволяваме и дали в дома ни има подобни напитки. Вместо изключително вредните газирани напитки и сокове от кутия, предложете на детето си прясноизцеден сок, чай или айрян.

Фаст фууд (снаксове, чипсове, хамбургери)

Знаете ли какво има в едно кошче за боклук в близост до училище? Опаковки от чипсове, снаксове, картончета от пици и остатъци от хамбургери. Да, това консумират нашите деца и за съжаление е много трудно да контролираме този процес. Нищо чудно, че през зимата не стихват течащият нос, кашлицата и настинките. Все пак, поне можем да се погрижим за здравословното хранене, когато децата са у дома – вместо поредната пица или хамбургер, направете вечеря, богата на протеини, витамини и минерали.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Семейство


Реклама
Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама