Не казвайте тези 5 неща на детето, наранявате го!


Не казвайте тези 5 неща на детето, наранявате го!
Снимка: iStock/Guliver

Много хора мислят, че щом едно дете не е малтретирано физически, то значи няма проблем. Но не бива да забравяме за емоционалното насилие. Случайна дума или израз, които казваме, без дори да се замислим, могат да доведат до безпокойство, депресия или ниско самочувствие у малките ни наследници. Ето кои са „невинните“ фрази, които можем да кажем с добри намерения, но водят до проблеми за децата по-късно в живота им.

1. Сравняване на детето с другите

Ако сравните детето си с „перфектния син“ на приятелско семейство, то няма да може да види истинския си образ и ще се почувства зле. Фаворитизмът сред братя и сестри също води до ненужно съперничество между тях. Нещо повече, единият от тях винаги ще се чувства по-малко обичан, докато другият ще трябва да понесе тежестта на идеалното дете, което полага неимоверни усилия, за да запази позицията си.

2. Отричане на чувствата му

Разбира се, счупената играчка може да изглежда маловажна в сравнение с ипотеката и ежемесечните сметки, но това не означава, че детето няма право да се чувства тъжно. Когато не обръщате внимание на емоциите им, децата се научават да потискат своята радост, тъга или гняв и се превръщат във възрастни, които не могат да изразяват себе си или да изграждат стабилни отношения с хората.

6 ГРЕШКИ, КОИТО ВСИЧКИ МАЙКИ ДОПУСКАТ НЕСЪЗНАТЕЛНО

3. Лъжете или изопачавате фактите

Когато карате детето си да се чувства несигурно в паметта си, изричайки лъжи или просто променяйки дадената информация, допускате голяма грешка. Това може да се случи и когато се преструвате, че никога не сте обещавали еди какво си. Това ще ги накара да се съмняват в себе си и света около тях, което може да доведе до ниско самочувствие и тревожност.

4. Обичате ги с условия

Сигурни сме, че не го правите с лоши чувства и намерения. Напротив, вие искате да побутнете детето си напред и да го мотивирате. Но в тези моменти детето ви чува: „Ще те обичам, само ако правиш всичко перфектно. Не си достоен за любов без постижения.“ Това показва, че имаме прекомерни изисквания. И да, тук говорим дори на онези моменти, в които обяснявате, че Дядо Коледа оставя подаръци само на послушните и добри деца.

5. Съмнявате се в способностите им

Това не помага на детето да се старае повече. Всъщност, има обратен ефект. Колкото повече посочвате какво не могат да направят, толкова по-голям е шансът те да се откажат. Подобни фрази карат децата да губят доверие в себе си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама