Не крещете на децата си – причинявате им болка!


Не крещете на децата си – причинявате им болка!
Снимка: iStock/Guliver

Когато крещите, детето всъщност изпитва силна физическа и емоционална болка и не възприема казаното като критика, а като неуважение, което е изключително вредно за развитието му като личност. Ето няколко съвета за подобни ситуации на Алесия Салвини (инструктор и основател на FamilyCoach Монтесори):

1. Пораснете

Не само детето, а и вие следва да работите над развитието си. Човешко е да не можете да контролирате реакциите си, но това може да се преодолее. Знаете, че след всяко повишаване на тона, се чувствате неадекватни и започва да ви гризе съвестта, че вте наранили детето. То наистина се чувства наранено и основната причина за това са думите, казани с тон, който не бива да се чува.

Когато говорим за растежа на детето, означава да поставим и себе си на същото ниво. Изходната точка е наблюдение на детето и адаптиране спрямо неговите потребности. За да се случи това обаче предразсъдъците и предубежденията, че като възрастни знаем повече и ни е позволено всичко, следва да бъдат оставени настрана.

2. Подобрете комуникацията

Когато губите търпение и повишите глас, посланието е просто: не можете да контролирате негативните емоции (гняв и разочарование) и се случва точно обратното на онова, което бихте искали да предадете. Рискувате да причините тревожност, депресия и трудности при овладяването на фрустрацията в детството. За мозъка емоциите са много важни, а придобиването на навика да ги определя и изразява, е още по-важно за детето.

3. Освободете се от стереотипите

Обсъждането на дадено предизвикателство, без атакуване или конфронтация, а по конструктивен начин, изглежда трудно. Но в това се крие големия успех. Чрез примера, който давате днес на детето, ще го научите как да реагира утре или като зрял човек.

Родителите, които са склонни да крещят, може би са попили този навик от своите родители. Това е и най-често срещаното обяснение.

Освобождаването от този вреден навик не е лесно, но може да стане, стига да отворите очи за него и да се опитате да се разделите със заложените навици и стереотипи от миналото си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама