Официално: Детските градини и яслите стават безплатни от 1 април


Официално: Детските градини и яслите стават безплатни от 1 април
Снимка: iStock

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, според които официално детските градини и яслите стават безплатни от 1 април тази година.

С промените депутатите приеха и текстове в заключителните разпоредби, с които се правят изменения в Закона за местните данъци и такси, касаещи таксите за учебните заведения.

Според управляващите целта е да бъдат облекчени родителите на децата в детски ясли и градини. До момента общините събираха две такси за деца в предучилищна възраст - такса за ползване на детска градина и такса за храненето на децата в задължителното предучилищно образование. С промените се отменят и двете.

Припомняме, че безплатните детски градини и ясли залегна в коалиционното споразумение на управляващата коалиция. За тази цел в бюджета са заложени над 80 млн. лв. Отделно със 70 млн. лв. ще се строят и разширяват детски градини. За родителите, чиито деца не бъдат приети в безплатно детско заведение, са предвидени допълнителни компенсации от 13 млн. лв.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама