Пие ли детето ви достатъчно вода?


Пие ли детето ви достатъчно вода?
Снимка: iStock/Guliver

Оценка на приема на течности от деца в 13 страни по света установява, че висок процент от тях на възраст от 4 до 9 години поемат по-малко течности от установения адекватен прием. Интересното е, че момчетата са по-склонни към по-малко консумация на течности в сравнение с момичетата. Що се отнася до пиенето на обикновена вода, данните от национално проучване на храненето във Великобритания сочат, че децата на възраст от 4 до 8 години пият само 436 мл вода на ден (около 2 чаши), а при етническите малцинства приемът е още по-малък – 122 мл дневно.

По отношение на въпроса „кога“ напитките се приемат от децата, американско проучване показва, че обикновената вода се консумира най-често с основните ястия. Американските деца в това изследване приемат повече от две трети от ежедневните си напитки по време на основните хранения. Налага се изводът, че децата често се нуждаят от напомняне или имат нужда от график за консумация на подходящи течности и особено на вода.

Съществуват проучвания, според които малчуганите наистина могат да променят своите навици на хидратация. Сред тях е експеримент със забавни материали като кукли или плакати в детската градина и семейството в помощ на по-добра хидратация. Интересно е, че в хода на експеримента приемането на вода не се е променило, но консумираните плодови сокове и млякото намаляват. Резултатите са красноречиви: децата могат да променят своите навици за хидратация, въпреки че са необходими допълнителни насоки, за да се гарантира, че промяната ще се осъществява в дългосрочен план и в съответствие с препоръките за здравословната хидратация. Също така е важно да им се напомня да пият течности и особено вода на редовни интервали, което води до по-голям прием на напитки. Малките деца имат незрял механизъм на жаждата и често не разпознават кога са жадни.

Признаци на обезводняване:

тъмножълта урина със силен мирис;

сухота в устата, устните и очите;

замайване;

прекомерна умора;

ходене по малка нужда; по-рядко (под 4 пъти на ден) / по-малко мокри пелени от обикновеното

Как да включваме напитките в менюто на детето

През ранните години малките деца трябва да бъдат насърчавани да пият вода, след като започне отбиването им. Както и при храните, се изисква търпение и повторяемост, преди да се усвои този толкова полезен навик. Освен това е установено, че даването на вода със зеленчуците помага за разреждането на горчивия им вкус, като така едновременно се насърчава приемът на вода и консумацията на зеленчуци. Най-добре е да не се поддаваме на изкушението да предлагаме подсладени напитки като готови плодови сокове с добавена захар или поне да прибягваме до тях само от време на време. Ако решите да давате прясно изцеден плодов сок на детето си, разредете го с изворна вода и го сервирайте по време на хранене, за да намалите риска от кариес. Не предлагайте на малкото дете повече от 150 мл прясно изцеден сок (фреш) дневно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама