Сексът и детето


Сексът и детето
Снимка: Thinkstock/Guliver

"Мамо, ти правила ли си секс за удоволствие? А колко пъти?” – ме попита скоро десетгодишният ми син. И ме погледна неодобрително, когато се оказа, че са повече от пет.

Темата за секса никога не е била табу в нашето семейство. Беше на 4 или 5, когато му обясних как стават бебетата. Без цветенца и пчелички, директно. С течение на времето разширихме темите – устройство на половата система, месечен цикъл, бременност, раждане, ин витро, сурогатно майчинство, хомо- и транссексуалност, контрацепция (последните няколко – провокирани от новините и рекламите по телевизията, няма как). Признавам си обаче, че все още не мога да намеря точната формулировка да обясня какво означава „забързва нея, забавя него” – от онази реклама на презервативи.

Тези дни гледахме с него "Синьо лято” и си дадох сметка колко са се променили нещата за 30-40 години. "Защо родителите толкова са се притеснявали да обясняват за секса?”- недоумяваше той. Странно му е, защото за него темата не е срамна. Не е имало мънкане, изчервяване, недомлъвки и "Малък си още”. Но за моето поколение нещата не стояха така. Сексуалното възпитание не беше родителски приоритет и се изчерпваше най-много с купуването на някоя книжка от типа "Истината за бебетата” и оставянето й на видно място, с надеждата детското любопитство да свърши останалото. А то го свършваше и с някои не дотам детски книжки като "Мъжът и жената интимно” – задължителна за всяко социалистическо семейство и скрита грижливо на дъното на гардероба. Останалото идваше от улицата, приятелите или (ако имаш лош късмет) – педофилите.

Слава богу, вече сме 21 век и тази излишна свенливост вече е неуместна. От десетгодишния си опит като родител, мога да кажа няколко неща:

Сексът не е нещо срамно

Той е най-естественото нещо на света – и в крайна сметка, като първопричина за живота – може би най-важното. Ако вашите родители са ви оставили с усещането, че сексът е нещо "мръсно", постарайте се да си изчистите този вътрешен конфликт, за да не го предавате нататък по веригата. Само така можете да изградите у детето здравословно отношение към секса. Няма никаква причина за изчервяване – дори и да ви хванат "в крачка”.

Не подценявайте детето

Няма нещо, което да не може да бъде обяснено на едно дете така, че да го разбере. И това се отнася за всичко – от секса през международното положение, та до андронния колайдер. Когато разговаряте с него, го карате да се чувства уважавано и значимо. "Малък си още” показва снизходителност, пренебрежение и нежелание да се постараем да обясним. Е, понякога има и изключения, разбира се – като гореспоменатото "забързва нея...”.

По-добре да го научи от вас

Разбира се, че ще дискутира темата надълго и нашироко с приятелите си, но е хубаво основата да я положите вие. По този начин правите две неща – от една страна, сте сигурни, че ще получи точна и достоверна информация. От друга, печелите доверието му, така че ако има някакъв проблем, ще се обърне към вас.

Научете го да се пази

Тялото му си е негово и е неприкосновено. Никой няма право да го докосва по гениталиите, да го целува по начин, различен от обичайните роднински целувки, да му говори, да му прави или да го кара да прави неща, от които изпитва дискомфорт. За съжаление, педофилите не са мит и не винаги са непознати. Това е важна тема, не си затваряйте очите за нея и не я подминавайте.

Нека то да води

Отговаряйте на въпросите му ясно и честно, но не го заливайте с информация, която не го интересува в момента. Водете се от неговите етапи на съзряване. Важното е да изградите доверие, така че да не се притеснява да пита, когато му дойде времето.

Не чакайте пубертета

Подгответе го за промените, които ще се случват с неговото тяло. Това е труден период за него (а покрай него – и за вас). Помогнете му да премине по-безболезнено през него, доколкото е възможно.

Обич, доверие, подкрепа

Това е алфата и омегата на общуването с детето. Не само по отношение на разговорите за секса, а въобще. Направете така, че да се чувства сигурно и защитено и да знае, че винаги може да разчита на вас. То ще ви се отблагодари. Нищо, че понякога може да се възмущава, ако правите секс за удоволствие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама