Световна седмица за уважение към раждането


Световна седмица за уважение към раждането
Снимка: Thinkstock/Guliver

За седма поредна година Бъл­га­рия се включва в отбе­ляз­ва­нето на Световната сед­мица за ува­же­ние към раж­да­нето (17-24 май). Събития ще се про­ве­дат в 5 града.

Световната сед­мица за ува­же­ние към раж­да­нето се чества от 2004 година по идея на Френския алианс за ува­же­ние към раж­да­нето (AFAR). Отбе­ляз­ва­нето на сед­ми­цата дава въз­мож­ност на орга­ни­за­ции от всички страни да се обе­ди­нят под една идея и да пови­шат общес­т­ве­ната чув­с­т­ви­тел­ност към проб­ле­мите на раж­да­нето и пра­вата на раж­да­щата жена. Темата тези година е „Неп­ре­къс­ната обич и под­к­репа за мен и моето бебе“.

Нека се запи­таме колко са жените днес, които да не раз­каз­ват с ужас или неп­ри­ятни чув­с­тва за раж­да­нето на най-съкровеното си – своето дете. Колко често сме чували думите: "Ох, веднъж само да си тръгна от бол­ни­цата!“ или "Раждането беше кош­марно! Имах чув­с­т­вото, че ще умра.“

Исто­ри­ята раз­казва, че в мина­лото раж­да­щата винаги е била под­к­ре­пяна от жена по време на раж­да­нето. Днес реал­ността е доста по-различна – в много страни раж­да­нето се приема за меди­цин­ско съби­тие, а раж­да­щата се тре­тира като паци­ент. Днес бебето не се ражда, то се "изважда“ от май­ката. Жената не полу­чава под­к­репа от любим човек, защото "не раз­по­ла­гаме с необ­хо­ди­мата мате­ри­ална база“. Под­к­репа не среща и в лицето на меди­цин­с­кия пер­со­нал, даже най-често жената бива овик­вана колко зле се справя. Днес раж­да­щата е просто поред­ният „про­дукт“, който трябва да бъде обс­лу­жен и фината душевно-емоционална страна на това велико човешко съби­тие почти се е стопила.

Това води до деху­ма­ни­зи­ране на пре­жи­вя­ва­ни­ята на жената от раж­да­нето на детето ѝ. Днес често се случва жените да бъдат под­ла­гани на рутинни бол­нични прак­тики, които имат неб­ла­гоп­ри­я­тен ефект върху нап­ре­дъка на раж­да­нето. От друга страна всички про­уч­ва­ния показ­ват, че когато жените полу­ча­ват неп­ре­къс­ната под­к­репа по време на раж­дане, се уве­ли­ча­ват въз­мож­нос­тите те да родят спон­танно, без нужда от извър­ш­ване на секцио, без при­ла­га­нето на фор­цепс или вакуум екс­т­рак­тор. И не само това – жените, полу­чили под­к­репа, по-рядко искат бол­ко­ус­по­ко­я­ващи, по-често са удов­лет­во­рени от раж­да­нето и про­дъл­жи­тел­ността на раж­да­нето е по-малка, а бебе­тата имат по-добри резул­тати на Апгар теста.

Какво значи "под­к­репа“ за раж­да­щата жена? Това е оказ­ване на емо­ци­о­нална под­к­репа, под­по­ма­гане на жената да се чув­с­тва по-комфортно, пре­дос­та­вя­нето на инфор­ма­ция и защита. Всичко това подоб­рява физи­о­ло­гич­ната страна на раж­да­нето, както и усе­ща­нето за кон­т­рол и ком­пе­тен­т­ност на жената и по този начин нама­лява необ­хо­ди­мостта от аку­шер­ски интервенции.

ПРОГРАМАТА ПО ГРАДОВЕ:

София

23 май, събота

15:00 ч. Без­п­латна фото­се­сия за бъдещи и нас­то­ящи майки, в център Естес­т­вени идеи, ул. Мос­ков­ска № 27Б с фотог­раф­ско студио phoTOof YOU.

По същото време ще се проведе и дис­ку­сия на тема „Под­к­репа по време на раждане“.

За повече инфор­ма­ция: facebook.com/events/867023623363235/

Варна

22 май (петък)

18:00 ч. „Йога прак­тики за релак­са­ция“, Йога студио „Тримурти“, ул. „Йоан Екзарх“ № 12, Варна

За инфор­ма­ция и запис­ване: тел. 0889 306 731

водещ: Велис­лава Славова – йога учител и майка на 2-ма

за кон­такт: tapas_vn@abv.bg, тел. 0899 818 779

вход: свободен/дарение

28 май (четвъртък)

18:30 ч. Тренинг „Щастлива майка = щас­т­ливо дете”, хотел „Капи­тол“, ул. „Петко Кара­ве­лов“ № 40, Варна

водещи: Ирина Вълчева-Кръстева – тре­ньор лич­нос­тно раз­ви­тие и майка

Маги Анге­лова – психолог

С пред­ва­ри­телно запис­ване на: http://www.galerini.com/, seminar@galerini.com, тел. 0884 022 122

вход : 20 лв.

30 май (събота)

10:30 ч. Творческо кафе, вегетарианско-рибен рес­то­рант „Жасмин Тий Хаус”, ул. „Петко Кара­ве­лов” № 26, Варна

водещ: Яна Мицева – кон­сул­тант по носене на бебето в слинг и майка на 3-ма

за кон­такт: тел. 0893 427 142

вход: сво­бо­ден / дарение

04 юни (четвъртък)

18:30 ч. „Аз, моят любим и нашето бебе – как да запа­зим Любовта и страстта след раж­да­нето?“, Йога студио „Тримурти”, ул. „Йоан Екзарх” № 12, Варна

водещ: Ирина Вълчева-Кръстева – тре­ньор лич­нос­тно раз­ви­тие, бели денс учител и майка

за кон­такт: http://www.galerini.com, seminar@galerini.com, тел. 0884 022 122

вход: сво­бо­ден /дарение

Велико Търново

Център Happy Mums, ул. Марно поле № 23, ет. 5

22 май (петък)

10:30 ч. Трениг „За леко и пози­тивно раж­дане“ с Дани Дечева– аку­шерка и магис­тър по пси­хо­ло­гия

Мес­тата в гру­пата са запълнени.

18:00 ч. „Мик­ро­раж­дане“ — филм

„Мик­ро­раж­дане“ е нов 60-минутен доку­мен­та­лен филм, който раз­г­лежда раж­да­нето по един изцяло нов начин – през обек­тива на мик­рос­копа и изс­ледва най-новите научни изс­лед­ва­ния в областта на мик­рос­ко­пич­ните съби­ти­ята, които се случ­ват по време или вед­нага след раж­да­нето.

Такса: 3 лв.

До 31 май (неделя) можете да изп­ра­тите вашите раз­кази и раз­мисли на тема "Под­к­ре­пата по време на моето раж­дане“ на e-mail oducat@gmail.com. Най-сполучливите раз­кази ще бъдат пуб­ли­ку­вани на сайта doula.bg, а побе­ди­тел­ката ще получи пода­рък – елас­ти­чен слинг от Естес­т­вени идеи, цвят по избор.

Прог­ра­мата про­дъл­жава да се обно­вява. За най-точна инфор­ма­ция, сле­дете стра­ни­цата на сдру­же­ние „Родилница“ rodilnitza.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама