Съвети за образование от един от най-добрите падагози


Съвети за образование от един от най-добрите падагози
Снимка: iStock/Guliver

Антон Макаренко е един от най-известните падагози в цял свят. ЮНЕСКО признава Мария Монтесори и него като двамата педагози, които са поставили основите на модерното образование.

Макаренко е бил иноватор по неговото време и е измислим неща, които изглеждат доста очевидни днес. Направим той е споменал, че учителите по цял свят игнорират любовта и дори я смятат за излишна, когато става въпрос за образование. Той е бил на мнение, че отглеждането на щастливо дете без любов е невъзможно.

Предлагаме ви 10 от най-известните му идеи относно възпитанието.

1. Вашият собствен характер е най-важен в образованието

Никога не смятайте, че образовате едно дете само когато говорите с него, учите го или го карате да прави нещо. Вие помагате за израстването му всеки момент в живота си дори когато не сте вкъщи. Начинът, по който се обличате и говорите за другите хора, начинът, по който се веселите или натъжавате, начинът, по който се отнасяте с приятелите си и враговете си, начинът, по който се смеете или как четете вестник... всичко това има значение за вашето дете. Те чувстват и най-малките промени в настроението ви. Улавят всяка смяна на мислите ви, дори да не забелязвате. 

Ако сте груби или се хвалите, ако пиете прекалено много или дори по-зле - обиждате собствената си майка, дори не трябва да се замисляте за образование. Вие вече го правите и се справяте доста зле. Нито един по-добър съвет или методи ще ви помогнат.

2. Образованието има нужда от най-ясния и истински, но сериозен тон

Тези три качества съдържат истината на вашия живот. Сериозността не винаги означава, че сте разстроени. Бъдете истински, оставете вашето настроение да съответства на момента и реалността на това, което се случва, е семейството.

3. Всеки родител трябва да разбере какво точно иска да види в детето си

Бъдете ясни със собствените си желания като родител. Помислете сериозно и ще видите собствените си грешки. Не оставяйте да ви обезкуражат, има много правилни пътеки напред, по които може да тръгнете. 

4. Трябва добре да познавате детето си. Къде са те? Какво правят и с кого?

Очевидно трябва да дадете на детето си колкото се може повече свобода. То трябва да има на разположение различни перспективи, не само вашата. Трябва да му помогнете да разпознава доброто и лошото в хората и ситуациите. 

5. Ключът към образованието е организацията

Образованието не прощава малки грешки. Добрата организация помага да държите под око всеки детайл. Малките детайли се случват всеки ден, всеки час - малките детайли правят живота. Образованието изисква разумно използване на времето, отколкото голямо количество от него.

6. Не им налагайте помощта си, но бъдете щастливи да помогнете

Родителската помощ не трябва да бъде насилствена , скучна или дразнеща. Понякога детето ви трябва малко да се бори, за да се научи как да преодолява предизвикателствата и да разрешава сам някои сложни задачки. Винаги се старайте да видите как вашето дете работи. Никога не ги оставяйте напълно да се изгубят, объркат или да се отчаят. Понякога вашето дете има нужда да види вашето внимание и бдителност в тях, но най-важно, вашето доверие в тях.

7. Никога не плащайте или наказвайте за резултати от работа

Напълно съм несъгласен с прилагането на насърчение или наказание, когато става дума за работа. Разрешаването на проблем трябва само по себе си да направи детето ви щастливо. Вашето одобрение за тяхната находчивост, изобретателност и методи на работа е възможно най-добрата награда. Бъдете внимателни да не прекалите с похвалите. Не трябва да хвалите детето си пред вашите приятели. Освен това, не трябва да наказвате или да ги критикувате пред други хора. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама