Това, на което ме научиха моите кучета


Това, на което ме научиха моите кучета
Снимка: Thinkstock/Guliver

През цялото си детство съм била заобиколена от кучета и винаги съм се чувствала приятно в компанията на тези сладки четириноги приятелчета.

Когато казах на мъжа ми, че искам куче, той не беше много очарован от идеята. Все пак е зает човек, работи, пътува, а да имаш домашен любимец вкъщи изисква много време и грижи. Но в крайна сметка успяхме да се споразумеем – той ми позволи да си вземем куче, а аз – да избере породата. Аз, разбира се исках някое малко, сладко, пухкаво кученце, но той държеше да е хъски. Взехме кучето, обикнахме го толкова много, че докато се усетим в къщата вече бягаха още две.

Привързахме се много към домашните любимци, а те от своя страна ни научиха на няколко много важни житейски урока, които искам да споделя с вас.

Живейте за момента

Кучетата имат много добра памет – те помнят хората, които ни идват на гости, пътят от вкъщи до парка и още много други неща, но важното за тях е какво става сега. Независимо дали ще си похапват от препълнената купичка с храна или ще си играят с любимата си топка, за тях е важен моментът. А какво по-хубаво от това?

Миналото вече си е отишло, а бъдещето все още е неизвестно, само настоящето е тук. Затова трябва да се живее за момента, това е единственото нещо, на които може да се насладим. Вземете пример от кучетата!

Преодолейте страха с любов

Има много истории за злобни, агресивни кучета, които се превръщат в мили, прекрасни същества, след като са били отгледани с любов. Агресивността на кучетата всъщност идва от техния страх и несигурност, а когато са спокойни и обичани, дори и най-страшните могат да се превърнат в милички.

Точно така, кучетата могат да преодолеят страха чрез топлина и любов, защо и ние, хората да не можем?

Независимо дали е човек или животно, важно е как се отнасяш към някого. Защото ако си мил и се отнасяш с любов, той ще ти отвърне със същото.

Не бъдете злопаметни

Злобата и завистта могат само да навредят на самите нас. Хората сме може би едни от най-злобните същества. Забелязали ли сте, че дори и да се карате на своя домашен любимец, той пак ще ви обича. Е, може да си го върне като направи някаква беля, но със сигурност няма да остане злопаметен. Много бързо ще е забравил за всичко и отново ще иска да си играе с вас.

Живейте активно

Кучетата обичат да играят, което обикновено включва много движение, независимо дали това е тичане, гонене на топка или скачане. Ето това трябва да ни напомни, че трябва и ние, както домашните си любимци, да водим по-активен начин на живот. Дали ще си играем по-често с тях, дали ще спортуваме или просто ще се разхождаме в парка, движение трябва да има.

Пийте много вода

Кучета инстинктивно усещат, когато телата им се нуждаят от вода. Те обикновено спират да ядат, когато са вече сити, а и никога няма да изядат нещо, което не им харесва или което изглежда отровно за тях. Но да се върнем обратно към водата, която е изключително важна за съществуването не само на кучетата, а и на нас – хората. И уж все си казваме, че трябва да живеем здравословно и да пием много течности, а правим ли го всъщност? Не! Така че още сега отидете и си налейте една студена чаша вода, която освен че е полезна, ще ви дойде доста освежаващо.

Когато сте щастливи, показвайте го

Виждали ли сте как кучетата започват да обикалят в кръг, да подскачат нагоре-надолу, когато видят, че сте изкарали любимата им топка, с която ще играят? Няма ли да е забавно, ако всички ние показвахме толкова силно емоциите си? Ако когато сме щастливи, скачаме от радост и крещим като луди?

Живеем толкова забързано и отнесено, че много често забравяме да се вълнуваме, да се зарадваме и да празнуваме, когато имаме повод. А всъщност имаме толкова много поводи за усмивки.

Обичайте безусловно

Най-хубавото нещо, което научих от моите големи сладури е, че няма нищо по-хубаво от това да обичаш безусловно, без причина, без да искаш нещо в замяна.

Моите четириноги приятелчета размахват опашките си, когато ме видят, без значение в какво настроение съм, без значение дали ще им обърна внимание – те ме обичат и ми го показват. Така трябва да правим и ние. Да казваме по-често на любимите ни хора какво значат за нас, да им показваме обичта си и да ги обсипваме с целувки, така както кучетата правят (само че те буквално ме облизват с езиците си).

Да обичаме другите безусловно е трудна задача, но това е, което със сигурност ще направи света едно по-добро място.

Така че, можем да научим много от нашите кучета. Тяхната дружба, лоялност и безусловна любов е нещо, което липсва у хората.

И ако имате хъскита като мен или други домашни любимци, тяхното лаене винаги ще озарява вашия ден. Нищо не може да се сравни с това!

 

 Източник: huffingtonpost.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама