Вижте кой празнува днес имен ден


Вижте кой празнува днес имен ден

Днес, 29 юни, празнуваме Петровден. На този ден църквата възпоменава страданията на светите славни и всехвални апостоли Петър и Павел.

Според Новия завет Петър по рождение бил Симон. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Петър, което значи "камък". Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, Петър си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш", и се разкаял.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. След видение той станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания.

Петър и Павел загинали мъченически заради вярата си на 29 юни 67 година, осъдени от император Нерон.

Според поверието празненствата днес са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки. Традиционно е днес да се заколи жертвено животно в чест на светците, обикновено петел. На трапезата се слага също питка, баница с масло и сирене, прясно сирене, ябълки – петровки.

Именници днес са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама