Вредна ли е газираната вода за децата


Вредна ли е газираната вода за децата
Снимка: iStock

Газираната вода има особен вкус и често е предпочитана, защото стимулира храносмилането и е някак по-вкусна от обикновената. Но дали е полезна за децата?

Този въпрос надали се задава толкова често, но е добре да знаеш професионалния отговора.

За или против

Според някои специалисти газираната вода е добър компромис, ако децата не обичат обикновената и по тази причина я избягват. А както знаем, обезводняването може да бъде много опасно, особено при малчуганите.

В този смисъл тя може да се използва като алтернатива на подсладените напитки или плодови сокове, с които не бива да се прекалява и които определено не бива да заместват водата. Но е добре да се предлага разумно и под контрол, за да не се превърне в навик. Все пак обикновената вода е най-добра.

Зависи и от възрастта на детето

Това също не бива да се пренебрегва, ако решиш да дадеш газирана вода на малчугана. Тя е абсолютно забранена до 6-ия месец. По принцип до тогава не е нужно се да дава и обикновена вода, тъй като кърмата напълно задоволява нуждата от течности на бебето. А и водата заема място в стомаха и лишава бебето от място за ценната кърма/адаптирано мляко.

До 4 години газираната вода също следва да се избягва, поради опасност от образуването на колики и подуване. Освен това някои видове минерални води с естествена газировка могат да съдържат твърде минерализирани и това да затрудни бъбреците на малчуганите.

При по-големите деца, за които определено водата с мехурчета е доста по-интересна от обикновената и скучна вода, вече няма такъв проблем. Но я предлагай в ограничени количества и задължително с естествена газировка, а не с добавен въглероден диоксид.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама
Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама