За родители: Дисциплина без драми


За родители: Дисциплина без драми
Снимка: iStock

Предлагаме ви практически стратегии за дисциплиниране на децата, които същевременно насърчават съпричастност, разбиране и емоционална интелигентност.

1. Свържете се, преди да коригирате

Преди да се обърнете към лошото поведение, отделете време да се свържете емоционално с детето си. Установяването на силна връзка родител-дете, изградена на доверие и разбиране, поставя основата за ефективна дисциплина.

Вижте още: Психолози: Златното правило на "Трите минути", с което ще спечелите доверието на детето

2. Разберете развиващия се мозък

Признайте, че мозъците на децата все още се развиват и те не винаги имат когнитивните способности да регулират ефективно своите емоции или поведение. Разбирането на развитието на мозъка може да помогне на родителите да реагират на лошото поведение с емпатия и търпение.

3. Използвайте дисциплината като възможност за преподаване и учене

Дисциплината трябва да се състои в това да научите децата на подходящо поведение и да им помогнете да се учат от грешките си, вместо просто да ги наказвате за погрешни действия. Подхождайте към дисциплината като към конструктивна възможност за учене както за родителя, така и за детето.

4. Поставете ясни, последователни граници

Ясно съобщавайте на детето си очакванията и границите и бъдете последователни в налагането им. Последователността помага на децата да разберат какво се очаква от тях и намалява объркването и разочарованието.

5. Прегърнете емпатията

Практикувайте емпатия, като признавате и утвърждавате емоциите на детето си, дори когато не сте съгласни с поведението му. Емпатията насърчава емоционалната връзка и помага на децата да се чувстват разбрани и подкрепени.

Вижте още: 5 неща, които децата НЕ учат в училище, а ТРЯБВА

6. Фокусирайте се върху решенията, а не върху наказанията

Вместо да се фокусирате единствено върху наказването на децата за тяхното лошо поведение, работете заедно, за да намерите конструктивни решения на проблемите. Насърчавайте децата да обмислят идеи и да поемат отговорност за своите действия.

7. Останете спокойни и регулирани

Моделирайте емоционалната регулация, като останете спокойни и хладнокръвни, когато обръщате внимание на лошото поведение. Отговорът с гняв или разочарование може да ескалира конфликти и да подкопае ефективността на дисциплината.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама