Защо е необходимо социалното и емоционално изучаване в училище


Защо е необходимо социалното и емоционално изучаване в училище
Снимка: iStock/Guliver

Социално-емоционалното учене е нещо, което липсва като методика и система в българското образование. Неговата цел е да научим децата да споделят и регулират емоционалните състояния, да общуват без агресия и притеснение, способни да вземат здравословни решения. Това обясни Полина Коцева от FUNtazia във връзка с предстоящата конференция за социално и емоционално образование, която ще се състои на 5 октомври 2019 година в София, във Витоша парк хотел - socialemotionalskills.eu.

"Например в ситуация, в която едно дете е ударило друго да не се търси виновен и да не се създава допълнителен конфликт, а да се намери начин двете страни да разберат причината за станалото, за да се предотврати подобен инцидент в бъдеще. През останалото време да се работи с мисъл за превенция", обясни още Коцева.

По думите й подобна система е внедрена вече над 20 години в развитите страни, а в САЩ по нея се работи от около 30 години. Анализът на данните показва, че след въвеждането на методиката за изучаване на емоционална интелигентност се наблюдава 50% ръст при подобряването на резултатите от тестовете на децата в училище, с 38% се повишава средният успех в училище. Освен това агресията сред учениците е спаднала с 28% , а позитивното отношение на децата е нараснало с 63%. До момента над 1000 учители от цялата страна прилагат методиките в класовете.

Идеята на изучаването на емоционалната интелигентност и социалните умения е колаборацията между учителите и родителите, споделят от FUNtazia. Това е важно, тъй като ако в семейството не се затвърждава положителното поведение, то трудно може да бъде приложено в училище. Провеждат се и родителски срещи с обучителен характер. Положителна тенденция е силният интерес от страна на учители, които отбелязват положителни резултати.

Целта на конференцията е да събере лидери в образованието и родители за обсъждане на темата, и да се създаде видео съдържание от лекторите, което да е в по-голяма полза на родители и учители. Не е тайна, че нараства броят на децата у нас, които имат поведенчески проблеми. Днес повечето деца прекарват свободното си време в социалните мрежи, което създава допълнителни трудности в живото общуване.

Идеята е да се работи за превенция на агресивното и проблемно поведение при децата. Много е важно децата да споделят с родителите си, но и да подбират онези, с които споделят извън семейството. Това е предизвикателство за днешните родители, които са израснали в различно време, където липсва дигиталната среда и други специфични обстоятелства в съвремието, обясняват организаторите на събитието.

Те споделят, че все повече родители се обръщат за информация към тях, осъзнали нуждата от промяна в общуването с децата си. Самите учители отдавна са осъзнали необходимостта от промяна в общуването и насърчаването на развитието на емоционалната интелигентност и сами търсят начини да го постигнат. До момента методиката е достигнала до десетки хиляди деца в български училища, където директорите са приели положително. 

FUNтазия е първата организация в България, която разработва авторски материали на български език по международни научно-доказани програми и методики за развитие на социално-емоционални компетенции и EQ (емоционална интелигентност) при децата, с цел тяхното използване в българските ясли, детски градини, училища и семейства.

Чрез множество безплатни материали и инициативи FUNтазия има за цел да е в помощ на българските родители и учители в развитието на емоционалната интелигентност като осъзната отговорност към българските деца, пряко свързана с подобряването на тяхното физическо и емоционално здраве, създаване на по-добър учебен климат и развиването им като личности. Екипът на FUNтазия работи над авторски учебни ресурси с цел прилагането на Социално-емоционални науки в учебната система на България.

Специално за читателите на Actualno.com организаторите предоставят код за 20% отстъпка: actualno.

Регистрация и повече информация ще откриете в официалния сайт на Конференцията: socialemotionalskills.eu.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама
Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


 • Българските книги, които всяка жена...
  Българските книги, които всяка жена трябва да прочете

  Дори да не сте голям фен на прелистването на страници, факт е, че четенето на книги може да направи чудеса за нашите умствени способности, настроение и чувства. В случай, че се нуждаете от малко вдъхновение, ето няколко книги на български автори, които определено си заслужават! „Пътуване към себе...

 • Това ли ще е „Ергенът” във втори сезон?...
  Това ли ще е „Ергенът” във втори сезон? (СНИМКИ)

  Първият и доста успешен сезон на „Ергенът” свърши само преди няколко дни, а всички вече са вперили поглед към бъдещето и по-конкретно към втория сезон на риалити формата. И тъй като кастингите за самотни дами пък вече вървят с пълна сила, в социалните мрежи валят догадки кой ще е вторият красавец, който...

 • Хороскоп за тази седмица, 23-29 май...
  Хороскоп за тази седмица, 23-29 май

  Овен През тази седмица търпението и трудът, както и пълното спокойствие и контрол над емоциите ви, ще са най-важната ви задача. Най-добре се абстрахирайте от проблемите на другите, за да запазите нервната си система. В сряда ще имате много интересни идеи за решаването на семеен проблем. Не се колебайте...

 • Седмичен любовен хороскоп за 23-27...
  Седмичен любовен хороскоп за 23-27 май

    Овен Жаждата ви да предизвиквате себе си, да изпитвате нови емоции и да се впускати в приключения може да се окаже доста опасна, особено ако сте във връзка. Не е изключено да се заплетете в неочаквани любовни сюжети. Телец Неочаквано развитие в любовния живот на Телците ще настъпи в края на...

 • Виц за днес, 23 май...
  Виц за днес, 23 май

  Семейство Петрови си пият кафето. По едно време съпругата пита мъжа си: - Не забелязваш ли днес нещо особено у мен? Съпругът внимателно се вглежда и казва: - Имаш нова прическа? - Не! - Нова пола? - Не! - Да не би да имаш рожден ден? - Не! - Може би, днес е годишнината от нашата сватба? -...

 • Хороскоп за днес, 24 май...
  Хороскоп за днес, 24 май

  Овен Този вторник си сложете розовите очила. Щом сте живи и здрави, всичко е поправимо. А вие дори нямате сериозни проблеми. Телец Страхът не е добър съветник. Така се ограничавате да разберете какво точно може да се случи, а то вероятно не е толкова лошо, колкото го рисува въображението ви. Късметче...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама