Защо всички училища трябва да последват финландската система срещу тормоз


Защо всички училища трябва да последват финландската система срещу тормоз
Снимка: iStock/Guliver

Не е тайна, че финландските училища са чудесен пример, който трябва да бъде следван по много начини. Скандинавската страна за пореден път се превърна в модел за подражание за света със създаването на програмата KiVa - програма за борба с тормоза в учебните заведения. Тази образователна инициатива е от жизненоважно значение, тъй като според данните 1/3 от тийнейджърите в световен мащаб наскоро са преживели тормоз.

Методът KiVa е създаден от финландското министерство на образованието и е един вид мини вариант на системата "Kiusaamista Vastaan", което означава „срещу тормоза“ на финландски. Понастоящем 90% от финландските училища вече са го приложили и са успели да премахнат случаите на тормоз в класните стаи.

Целта на KiVa е да накара учениците да осъзнаят опасността от тормоз и да им помогне да станат защитници на онези, които са обект на лошо отношение. Децата престават да бъдат пасивни свидетели и знаят, че ако всички заедно се изправят срещу агресора, той няма да повтори. Програмата се основава на намеса и превенция от страна на самите ученици и ето как функционира:

Използва се виртуална пощенска кутия, в която случаите на тормоз могат да бъдат докладвани анонимно.

Има осигурен педагог, на когото децата могат да имат доверие, тъй като те се нуждаят от възрастен, който ги слуша, разбира и се грижи за тях.

Осигурява се подкрепа на жертвата и разговор с насилника до финалното изясняване на проблема.

Работи се най-вече върху емоциите и ценностите. Децата се учат как да разпознават чувствата на околните чрез невербален език и градят съпричастност и уважение.

Учениците, участващи в проекта, получават около 20 занятия в различни възрасти – на 7, 10 и 13 години. По този начин се идентифицират различните типове тормоз според възрастовата група.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама