Новият роман на Елиф Шафак излиза у нас


Новият роман на Елиф Шафак излиза у нас
Снимка: Егмонт

"10 минути и 38 секунди в този странен свят" - новият роман на най-четената турска писателка Елиф Шафак, излиза на български.

Световната премиера на книгата бе през пролетта, като тя получи високи оценки от страна на критиката, а правата за превод и разпространение бяха продадени в 26 държави.

Творбата е написана от Елиф Шафак на английски език, която свободно го използва в творчеството си, наред с майчиния турски. В началото на  септември романът бе включен в късия списък от шест номинирани заглавия за престижната литературна премия "Букър" за най-добър англоезичен роман на годината.

"10 минути и 38 секунди в този странен свят" носи отчетливият творчески почерк на Елиф Шафак, която умело превръща реалистични събития в многопластови явления, и надскачайки клишетата, отправя важни послания за любовта, вярата, културата, свободата на изразяване и мястото на жената в съвременния свят.

"Паметта на Лейла се мобилизира и най-старателно засъбира късчетата на един изнизващ се живот."

Ранена смъртоносно, главната героиня в романа Текила Лейла е захвърлена в контейнер за боклук в турския мегаполис - на границата между континентите, между миналото и настоящето, на границата между земния и отвъдния живот. Ще я открием там, след което през страниците на романа, ще съпреживеем последни десет минути и тридесет и осем секунди, преди смъртта да отнесе тази „лека“ жена. Всяка минута ще събужда спомен у Лейла: за нещо солено върху езика и кожата, за вкуса и мириса на диня, спомен за раждането на брат й, или за силното, черно кафе с кардамон, чийто аромат напомня за улицата на бордеите. Текила Лейла и петимата нейни приятели, със съдби, магично вплетени в низ от приятелства и предателства - тези измислени герои са толкова истински, колкото е и вълшебният стар Истанбул.

"Богат, чувствен роман… Роман, който дава глас на невидимите, на наранените и ощетените, преплитайки техните болезнени песни в нещо красиво", Financial Times.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама