От 1 юни пътуваме до Гърция, Румъния и Сърбия без карантина

  • От 1 юни пътуваме до Гърция, Румъния и Сърбия без карантина
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 19.05.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

България, Гърция, Румъния и Сърбия ще отворят границите помежду си на 1 юни и ще премахнат 14-дневната карантина. Това е договорено на видеоконферентна среща между лидерите на 4-те балкански държави.

Облекчението ще даде възможност за свободни бизнес, туристически, дипломатически, хуманитарни и транспортни пътувания между тези страни, а хората ще могат да влизат и излизат от тях, без да е нужно да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Новината обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Единственото изискване към пътуващите е да попълнят стандартна декларация, където да посочат, че не са болни от COVID-19, запознати са с епидемичната обстановка в страната, осъзнават риска и пътуват на собствена отговорност. Документът трябва да съдържа и три имена и телефон за контакт.

Няма да има санкции, ако декларациите са попълнени с фалшиви данни. Те имат по-скоро информативен характер и удостоверяват най-вече, че пътуващите са запознати с риска, който носи пътуването им.

Целта на премахването на ограничението е да съживи икономиките на България и съседките ѝ и да направи възможен летния туристически сезон.

Държавата се готви да отвори и ресторантите и заведенията на закрито от 1 юни. В съседна Гърция това ще се случи на 15 юни. Всички четири държави действаме по един и същи начин, увери премиерът Борисов.

Той призова да се спазват мерките за дезинфекция, да свикнем да живеем с вируса и да заработят повече системи, така че и хората, и бюджетът да имат повече пари.

 

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.