Отварят и моловете


Отварят и моловете
Снимка: iStock/Guliver

Големите търговски центрове ще бъдат отворени от понеделник, 18 май. Това реши премиерът Бойко Борисов след среща с представители на моловете и Българската ритейл асоциация. Заповедта ще бъде издадена от здравния министър по-късно днес.

Вчера от Българската стопанска камара призоваха властта да разреши отваряне на магазините и ателиетата за химическо чистене в моловете, за да могат бизнесите да се върнат към нормалния си ритъм на работа при спазване на всички изисквания и мерки за безопасност.

"С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба в последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани", посочи Борисов.

По време на срещата детайлно са обсъдени условията, при които моловете отново да заработят предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас.

"Да се направят посоки на движение, за да не се разминават хората - както направихме с парковете. Ден по ден хората се дисциплинираха да спазват най-важното - социалната дистанция. Моловете имат много изходи и трябва да се осъществи еднопосочно движение, магазините да позволяват влизане на малко хора, да не опипват много стоката, дезинфекция, продавачите да слагат шлемове - а и са по-красиви от маските, отиват и на жените", изброи Борисов изискванията за моловете.

Според него детските кътове засега не трябва да се пускат, защото "веднага там ще се струпат много деца". Той допусна, че и фитнесите могат да отворат с 30% от капацитета си, както работят кината.

"В момента караме по тънкия лед и дай, Боже, да не се допусне клъстер да се развие в момента", обощи Борисов отпадането на някои мерки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама