От днес сме в извънредна епидемична ситуация, какво значи това


От днес сме в извънредна епидемична ситуация, какво значи това
Снимка: Pixabay

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев публикува на сайта на министерството 4 заповеди, които да регламентират най-важното от извънредната епидемична ситуация, която правителството обяви вечерта на 13 май.

Припомняме, че МС по-рано взе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Противоепидемичните мерки у нас:

Не се разрешават посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове. Закрити търговски площи на заведения за хранене, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, търговски центрове тип МОЛ, представляващи затворени обекти. Изключение са банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини, аптеките и дрогериите в тях, както и заведенията за за хранене с открита площ и самостоятелен външен вход.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни учебни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища и др.) в училища, университети и други обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение. Изключения се допускат за обучението на курсантите от академията на МВР, свързани със сигурността и опазването на обществения ред, шофьорските курсове, учебните центрове, които извършват подготовка на морските лица, гражданското въздухоплаване и железопътния транспорт.

Преустановяват се всякакви форми на дейност с деца и ученици извън системата на образованието, както и посещенията на яслите и детските градини. Не се разрешава провеждането на масови спортни мероприятия на закрито и на открито. Изключение се допуска за спортни мероприятия за аматьори с до 12 участника без състезателен характер, без публика и само на открити места.

Забранява се провеждането на масови научни мероприятия като конференции и симпозиуми.

Забранява се масовото провеждане на културни мероприятия на закрито – театри, концерти, специфични прояви и др., с изключение на посещения на галерии, музеи, библиотеки и кина. Мероприятията, които не са забранени, се провеждат до заетост на 30% на места от общия им капацитет.

Забранява се провеждането на всякакви организирани събития на групи над 10 лица с изключение на допуснатите мероприятия.

Забраняват се свижданията в здравни заведения и социални домове.

Остава часовият диапазон от 8.30 до 10.30, в който само лица на видима възраст над 60 години могат да посещават хранителни магазини и аптеки.

Организация на работа

Всички работодатели и органи по назначаване в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност организират дистанционна форма за служителите си. Когато е невъзможно прилагане на дистанционна форма на работа се прилагат следните противоепидемични мерки в работните помещения: дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести ( повишена температура, кашлица, хрема), инструктаж на персонала за правилна хигиена и осигуряване на сапун, вода и дезинфектант, създаване на организация за физическа дистанция най-малко от 1,5 м. 

При непосредствено обслужване на клиенти е задължително носенето на защитна маска. Има и задължение за осигуряване на лични предпазни средства на персонала. 

КАК ДА НОСИМ МАСКА, БЕЗ ДА НИ СЕ ЗАПОТЯВАТ ОЧИЛАТА

Собственици на обекти с обществено предназначение осигуряват спазването на дистанция от 1,5 м, осигуряват дезинфектант на входа на обекта, осигуряват контрол на броя на влизащите.

Всички лица, намиращи се в закрити обществени места трябва да имат поставена защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Обществени места по смисъла на заповедта са: обществен транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове, места, на които се предоставят обществени и други услуги.

На открити обществени места хората, които не са от едно семейство, са задължени да спазват дистанция от 1,5 м. 

Забрана за влизане в страната

От 14 май до 14 юни се забранява влизането на територията на страната от всички гранични пунктове на всички лица, независимо от тяхното гражданство. Забраната не се отнася за български граждани, членове на семействата на български граждани, лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване, медицински специалисти, медицински научни работници и социални работни, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия, транспортен персонал и чуждестранни официални длъжностни лица, сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма. 

Изключение от забраната се допуска и по отношение на транзитно преминаване през територията на страната. Транзитно преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Р България.

Всички лица, които влизат на територията на Р България се поставят под карантина в срок от 14 дни.

ВИЖТЕ ТУК ОТНОСНО ИЗОЛАЦИЯТА И ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛНИ С COVID-19

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама