Създадоха напълно зелен и независим град (видео)


Създадоха напълно зелен и независим град (видео)
Снимка: стоп кадър

Екипът на Stefano Boeri Architetti, студиото, известно с проектирането на вертикалните гори в Швейцария и Китай, отново се завръща с друг амбициозен проект - Smart Forest City в Канкун, Мексико. Архитектите казват, че новият град ще бъде разположен площ от 557 хeктара, 70% от които ще бъдат зелени площи и ще може да приюти 130 000 жители.

7- метрови дървета, храсти и друга растителност, внимателно подбрани от ландшафтния архитект Лаура Гати, ще бъдат засадени в новия град. Идеята е умният град от ново поколение да абсорбира 116 000 тона въглероден диоксид на година и да бъде изцяло самоподдържащ се. Заобиколен от пръстен от соларни панели и селскостопански полета, напоявани с воден канал, градът ще се характеризира с пълна кръгова икономика.

Друг ключов елемент в проекта, според архитектите, е водата. Тя ще се събира в огромен басейн на входа на града, където ще има и кула за обезсоляване. След това водата ще се разпределя към жителите посредством система от канали. Няколко броя водни градини пък ще помагат в борбата с наводненията.

Архитектното студио твърди, че Smart Forest вероятно би могъл да бъде "пионер за нов вид човешко селище". С помощта на сензори, данните за града ще бъдат събирани, анализирани и използвани за подпомагане на жителите. Ще се проследяват енергийните потоци, за да се предложат определени мерки, като пускане на перални или съдомиялни машини в определено време, за да се постигне по-ниска енергийна скорост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама