4 начина да поставите здравословни граници във връзките си

  • 4 начина да поставите здравословни граници във връзките си
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 27.12.2019 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Границите са трудни, но необходими за здрави отношения. Когато сте във връзка, се чувствате специални за някого. Може обаче да станете толкова близки, че да загубите себе си.

Казването на "НЕ" или определянето на граници е важно, защото по този начин показвате, че знаете кои сте и какво искате. Дава ви усещане за самостоятелност и е ключов аспект на здравословните отношения.

1. Не реагирайте импулсивно

Помислете и определете какъв е основният проблем. Запитайте се защо се чувствате ядосани, принизени или тревожни. Това ви позволява да идентифицирате какво се случва и дали трябва да зададете граници или да постъпите по друг начин. Не можете да изберете чувствата си, но можете да изберете как да реагирате на тях.

2. Бъдете позитивни в определянето на вашите граници

Покажете на човека срещу вас, че ви е грижа за него и чувствата му. Не го нападайте и не го обвинявайте. Просто спокойно и с мек тон обяснете как се чувствате. Може да се зададе граница с някой, когото обичате, член на семейството, родители, колеги и дори с шефа ви. Взаимното отношение просто се приближава към разговора на равнопоставени условия.

3. Просто заявете своето чувство или граница

Не е нужно да обяснявате защо имате граница, просто кажете: "Аз съм таква и ми трябва това. Имам нужда да ме разбереш". Използвайте "Аз", така не хвърляте вината върху някой друг. Бъдете откровени в отношенията си.

4. Покажете, че няма място за преговори

Помислете добре преди да подходите към разговора. Искате да поставите граница или се опитвате да накарате другия човек да се промени? Не забравяйте, че можете да контролирате единствено себе си. Реакцията и чувствата на другите са тяхна отговорност. Бъдете прями и не отстъпвайте от желанията си, ако има вероятност да платите по-висока цена, отколкото трябва.

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.