Бебето и биберонът – вечната сага


Бебето и биберонът – вечната сага
Снимка: iStock/Guliver

Осигуряването на спокойствие и комфорт на мъничето е един от основните постулати, когато засягаме темата за грижа за бебето. Това включва хранене, къпане, осигуряване на добри условия като тиха и подходяща среда за спане и още много други. Има безброй статии и наръчници как да го постигнем – от правилните материи на дрехите, през специфичните плодове и зеленчуци, които да се включат в диетата, до перилните препарати за бебешките дрехи и козметиката използвана при къпане. За много от гореизброените фактори, повечето родители биха казали, че са сигурни за това кое е подходящо за отрочето им и кое -не, но винаги остава една особена сива зона, а именно - залъгалката.

Даването на биберон на бебето е една от темите, която е разглеждана задълбочено още от възникването му – хората са използвали различни предмети в началото, а след патентоването на самото изобретение възникват безброй подобрения и изменения - от материалите, с които се правят до специални модели за здравословно развитие на устата и зъбите.

Дори и днес темата за залъгалките е обвита в милиони мнения и митове. А истината е проста – даването на залъгалка е въпрос на личен избор на родителите, диктуван от нуждите на тяхното бебе. Най-важното, което трябва да запомним е, че това не е заместител на хранене или грижа, а начин за успокояване на бебето, когато иска да суче.

Както всичко на света, и бибероните имат плюсове и минуси. Те задоволяват сукалния рефлекс и помагат при заспиване, но за сметка на това прекомерната употреба може да доведе до проблем с подредбата на зъбите. Той може да улесни кърменето при майки с пост-родилна депресия, като успокоява и майката, и бебето, но същевременно може да доведе до объркване у мъничето между това кое зърно е истинско и кое – не. Затова е препоръчително моментът на запознаване с биберона да дойде след третата или четвъртата седмица, когато е установен процеса на хранене.

Решението "за" или "против" биберон се диктува от редица фактори, като най-важния е добруването на бебето. Ако имате колебания, просто се обърнете към своя педиатър, за да разгледате различните страни на този въпрос и да вземете най-подходящото решение за вашето мъниче.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама