50 романтични филма, които ще ви накарат да повярвате в любовта


50 романтични филма, които ще ви накарат да повярвате в любовта
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако имате нужда от доза любов, препоръчваме ви да гледате тези филми.

The Last Letter From Your Lover/ Последното писмо от любимия (2021)

Филмът представя две времеви линии, от които получаваме съвременна романтика, както и такава, изпълнена със страхотни детайли от периода, за който се разказва. В настоящето писателка, която работи за списание, е изпратена в архива, където намира неправилно подадено любовно писмо, описващо любовна връзка от 60-те години. Все още разтърсена от скорошната си раздяла, тя се задълбочава в проучване на авторите на писмото, разкривайки повече за тяхната история.

Sylvie's Love/ Любовта на Силви (2020)

Силви и Робърт се срещат, когато Робърт получава работа в звукозаписния магазин на бащата на Силви в Харлем през 1957 г. Филмът проследява развитието на двойката през годините, техните амбиции, неуспехи и чувствата им един към друг.

The Photograph/ Снимката (2020)

Филмът проследява паралелно две романтични истории – тази на Мей (Иса Рей) в наши дни, както и на майка й Кристина (Шанте Адамс) в миналото. Дали романтичната история е обречена да се повтори?

Portrait of a Lady on Fire/ Портрет на момиче в пламъци (2019)

Филмът представя жена, на която е възложено да пътува до отдалечен остров, за да нарисува портрет на друга жена - част от уреден брак. Но тя се влюбва и от тук следва забранената любов. Филмът е номиниран за куп награди в края на 2019 и става фаворит на филмовия фестивал.

A Star Is Born/ Роди се звезда (2018)

Филмът е римейк на оригинала от 1937 г. с Джанет Гейнър и Фредрик Марч. Историята разказва за Джаксън Мейн (Купър) – нещастен кънтри-рок певец, който случайно среща любовта на живота си Али (Лейди Гага) в караоке бар, където тя изпълнява „La Vie en Rose”на Едит Пиаф.

If Beale Street Could Talk/ Ако Бийл Стрийт можеше да говори (2018)

Историята разказва за мъж и жена, които са лудо влюбени един в друг и очакват дете. Отношенията им се преобръщат, когато един от тях е обвинен в престъпление, което не е извършил.

Phantom Thread/ Невидима нишка (2017)

За успешен брак трябва да си способен да се влюбваш отново и отново в един и също човек. Филмът ни разказва точно това – пеперудите в стомаха и чувството на влюбване, и какво се случва, когато партньорът ти лази по нервите. Всичко това в един кръговрат.

Call Me By Your Name/ Призови ме с твоето име (2017)

Филмът улавя всички трепети и вълнуващи емоции от първата любов. Той е базиран на книгата на Андре Асиман и проследява малкия син на учени, който докато е на лятна ваканция в Италия, се влюбва силно по един от студентите на баща си.

La La Land/ Ла Ла Ленд (2016)

Събитията във филма се развиват в Холивуд и притежават точната доза филмова магия. Мюзикълът проследява Себ (Райън Гослинг) и Миа (Ема Стоун) и тяхната любовна история, докато преследват своите артистични мечти.

Carol/ Каръл (2015)

Филмът е базиран на романа „Цената на солта“ на Патриша Хайсмит. Разказва за афера между две жени през 50-те години на миналия век. Освен в романтиката – може да се потопите и в атмосферата чрез роклите и интериора от този период. Филмът включва и номинираните за Оскар изпълнения на Кейт Бланшет и Рууни Мара.

Anna Karenina/ Анна Каренина (2012)

Филмът е историческа романтична драма, като драматургът Том Стопард адаптира прочутия роман на Лев Толстой, а режисьор е Джо Райт. Историята проследява висшите ешелони на руското общество и как сърцето може да промени социалното положение на човека.

Moonrise Kingdom/ В царството на пълнолунието (2012)

Тийнейджърите изпитват най-силни и интензивни емоции - това представя и романтичният филм на Уес Андерсън. Проследява се историята на две проблемни деца, които след като се влюбват един в друг, решават да избягат заедно в пустинята.

The Vow/ Сватбен обет (2012)

Филмът е базиран на невероятната история на една реалната двойка - Ким и Крикет Карпентър. След тежка автомобилна катастрофа Пейдж (Рейчъл Макадамс) губи паметта си и не си спомня своя любим Лео (Чанинг Тейтъм). Той трябва да намери начин да я накара да се влюби отново в него.

Lust, Caution/ Похот, предпазливост (2007)

Филмът е китайски еротичен трилър, базиран на едноименния роман на Джан Айлин. Разказва се за жена от Хонконг от 30-те години на миналия век, която действа като агент на разузнаването.

Brokeback Mountain/ Планината Броукбек (2005)

Хийт Леджър и Джейк Джиленхол изпълняват главните роли в този филм – двама каубои. За прекрасното си изпълнение и двамата са спечелили номинация за Оскар. Сюжетът разказва за Енис Дел Мар и Джак Туист, които започват приятелски отношения, но много скоро разбират, че чувствата, които изпитват един към друг, са повече от това и стават интимни.

The Notebook/ Тетрадката (2004)

Филмът е базиран на роман на Никълъс Спаркс. Романтичната история обхваща отношенията между Али и Ноа, като се прави паралел между двойката през 40-те години и към настоящето. Как тя се трансформира и по какъв път поема всеки. В главните роли са Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind/ Блясъкът на чистия ум (2004)

Филмът започва нетипично, а именно с раздялата на любовната двойка, която е в центъра на сюжета. Джоел (Джим Кери) търси процедура, с която да изтрие Клементин (Кейт Уинслет) от паметта си, защото все още страда от раздялата. Но лутайки се в спомени от миналото си с Клементин – открива нещо повече.

Raising Victor Vargas/ Издигането на Виктор Варгас (2002)

Филмът разказва за двама тийнейджъри, които живеят в Долен Ийст Сайд на Ню Йорк. Увереният Виктор се смята за мачо, а Джуди търси връзка, за да може момчетата да не я канят на срещи. Но дали си пасват добре?

Moulin Rouge/ Мулен Руж (2001)

Любовта е прекрасно нещо. Любовта ни издига там, където принадлежим. Всичко, от което се нуждаеш е любов. Чрез ремикс на тези текстове на песни, както и много други, филмовият мюзикъл на режисьора Баз Лурман ни напомня за най-важното в света: свободата, красотата, истината и преди всичко любовта.

Monsoon Wedding/ Сватба в сезона на мусоните (2001)

На фона на пищна сватба в Делхи се разгръщат много романтични сцени. А режисьорът Мира Наир е добре позната с пресъздаването на любовни истории, след като през 90-те години прави фурор с Дензъл Уошингтън в Мисисипи Масала.

Y Tu Mamá También/ И твойта майка също (2001)

Този испаноезичен филм проследява двойка приятели, които убеждават привлекателна възрастна жена да отиде на пътешествие с тях. Режисьор е от Алфонсо Куарон, който печели "Оскар" за последния си филм "Рома".

In Mood for Love/ В настроение за любов (2000)

Сюжетът на тази романтична драма се развива в Хонконг през 60-те години на миналия век, където двама съседи усещат привличане един към друг. Проблемът? И двамата са женени, което предизвиква силен копнеж.

Love and Basketball/ Любов и баскетбол (2000)

За да се потопите в историята на Куинси (Омар Епс) и Моника (Сана Латан) не е нужно да сте спортен фен. Те са приятели от детството, които се харесват, но и двамата имат големи планове и амбиции да продължат кариерата си в баскетбола. Може ли тяхната романтика да оцелее въпреки конкуренцията?

Shakespeare in Love/ Влюбеният Шекспир (1998)

Уилям Шекспир е създател на едни от най-разтърсващите любовни истории, но какво се е случвало с любовния му живот? Филмът изобразява любовна история на драматурга по времето, когато пише една от най-добрите си пиеси - Ромео и Жулиета.

Titanic/ Титаник (1997)

Сюжетът на филма разказва за Джак (Леонардо ди Каприо), който случайно среща Роуз (Кейт Уинслет) и любовта между тях пламва, въпреки различието в социалната им класа. Събитията се случват на потъващия кораб Титаник. Филмът се свръзва и с най-великата любовна песен на всички времена „My Heart Will Go On“.

Love Jones/ Любов Джоунс (1997)

Филмът разказва за Нина (Ния Лонг), която е разкъсана между възможността за нова любов и спомена за бившия си. Това е добро предложение за филм, който да гледате, ако в момента преминавате през раздяла.

Romeo + Juliet/ Ромео и Жулиета (1996)

Интерпретациите на историята на Ромео и Жулиета през годините са много и най-вероятно няма да сбъркате с нито една от тях. Представяме варианта на Баз Лурман от 1996г., който съпоставя историческия език със съвременната обстановка и музика от 90-те. В главните роли са Леонардо ди Каприо и Клеър Дейнс.

Pride and Prejudice/ Гордост и предразсъдъци (1995)

Има много интерпретации през годините на едноиммения роман на Джейн Остин от 1813 г. Представяме ви британската телевизионна драма от 1995 г., състояща се от шест епизода. В главните роли са Колин Фърт и Дженифър Ел.

Before Sunrise/ Преди изгрев (1995)

Целият сюжет на филма се развива, докато двамата главни герои се разхождат из европейски град и просто си говорят. Режисьор е Ричард Линклейтър. Той доказва, че за изграждането на романтичен филм не са нужни гръмки сцени. Филмът има две продължения – „Преди залез“ и „Преди полунощ“.

The Bodyguard/ Бодигард (1992)

Филмът е американски романтичен трилър от 1992 г., режисьор е Мик Джаксън. В главните роли са Кевин Костнър и Уитни Хюстън. Костнър е в ролята на бодигард, който е нает да защитава известна музикална звезда. Емблематична е песента от филма „И винаги ще те обичам!“.

Like Water for Chocolate/ Като гореща вода за шоколад (1992)

Филмът е мексикански романтичен драматичен филм, базиран на романа от първата мексиканска писателка - Лора Ескивел. Сюжетът разказва за Тита, тайно влюбена в зет си, която осъзнава, че може да контролира емоциите на хората чрез ястията, които приготвя. Храната се използва като метафора за желанието.

Ghost/ Призрак (1990)

Филмът е американски романтичен фентъзи. Емблематичен е, а сцената с изработването на керамичен съд е много запоняща се. В главните роли са Сам Уеят (Патрик Суейзи) – банкер и Моли Дженсън (Деми Мур) – грънчар.

Cinema Paradiso/ Ново кино „Парадизо“ (1988)

Филмът е италианска драма. Сюжетът проследява млад мъж на име Салваторе Ди Вита. Дали съдбата ще го срещне отново с неговия приятел Алфредо и момичето, което напусна града, преди той да успее да я спечели, въпреки неодобрението на баща й?

Dirty Dancing/ Мръсни танци (1987)

Това е американски музикален романтичен филм с режисьора Емил Ардолино. В главните роли са Патрик Суейзи и Дженифър Грей. Връзката им предизвиква запомнящи се сцени, които все още са в съзнанието на всяко дете от 80-те.

Wings of Desire/ Криле на желанието (1987)

Филмът е романтична драма с режисьора Вим Вендерс. Сюжетът разказва за измислен Берлин, където ангелите могат да чуят мислите на хората от града. Когато един ангел се влюбва в художник, той решава да се откаже от безсмъртието си, за да бъде с нея.

Moonstruck/ Лунатици (1987)

Филмът е романтична комедийна драма с режисьора Норман Джуисън. В главните роли са Шер и Никълъс Кейдж. Шер е Лорета Касторини - вдовица, която се лута в чувствата си между годеника си и брат му.

An Officer and a Gentleman/ Офицер и джентълмен (1982)

Когато хората свързат Ричард Гиър и романтика, винаги се сещат за „Хубавата жена“. Но не трябва да се подценява и неговата по-ранна роля в „Офицер и джентълмен“. Разказва се за млад военен, който се влюбва след кратък флирт.

Days of Heaven/ Райски дни (1978)

Сюжетът се развива в Тексас, Панхандъл през 1916 г., във ферма, където Бил (Ричард Гиър) и Аби (Брук Адамс) си изкарват прехраната, докато поддържат тайна връзка. Бил подтиква Аби да се ожени за собственика на фермата, за да могат да наследят парите му, но това много усложнява връзката им. Филмът е спечелил Оскар за най-добра операторска работа.

The African Queen/ Африканската кралица (1977)

Филмът представя класическия случай, при който противоположностите се привличат: Хъмфри Богарт играе груб капитан на речна лодка, а Катрин Хепбърн е дързък мисионер. Докато се изправят пред различни изпитания - тяхната признателност един към друг расте.

The Way We Were/ Каквито бяхме (1973)

В главните роли на филма са Барбра Стрейзънд и Робърт Редфорд. Персонажите им изживявяват романс през ерата на Маккартизма, въпреки множеството си различия. Филмът получава Оскар за песента с едноименно заглавие.

Harold and Maude/ Харолд и Мод (1971)

Филмът разказва за връзката между 19-годишния Харолд и 79-годишната Мод. В него има екзистенциализъм, драма, черен хумор и романтика.

Love Story/ Любовна история (1970)

Това е един от най-сантименталните и романтични филми в историята на киното, който ще ви разплаче. Култова фразата от филма е „Любовта означава никога да не трябва да казваш, че съжаляваш“.

Doctor Zhivago/ Доктор Живаго (1965)

Филмът е американско-италиански романтичен исторически филм с режисьора Дейвид Лийн, по едноименния роман на Борис Пастернак. Продължителността на филма е над три часа, но си заслужава.

The Umbrellas of Cherbourg/ Шербурските чадъри (1964)

Това е френски филм-мюзикъл, който представя звездата на Катрин Деньов. В център на сюжета е двойка, която е разделена, защото единият от тях е изпратена на война в Алжир.

Splendor in the Grass/ Великолепие в тревата (1961)

В главните роли са Уорън Бийти и Натали Ууд. Романсът им се развива в края на 20-те и началото на 30-те години. Фокусът пада върху това как възгледите на обществото оформят отношенията им.

An Affair to Remember/ Една незабравима любов (1957)

Филмът разказва за двама души, които изпитват чувства един към друг, но са свързани с други хора по това време. Правят план да се срещнат на върха на Емпайър Стейт Билдинг след шест месеца, ако все още имат чувства един към друг. Но една трагедия не позволява срещата да се състои.

From Here to Eternity/ Оттук до вечността (1953)

Това е драматичен военен романс, режисиран от Фред Зинеман. Сюжетът разказва за случващото се във военна база през период, водещ до атаката на Пърл Харбър.

Roman Holiday/ Римска ваканция (1953)

В този филм Одри Хепбърн изиграва първата си главна роля, която й носи Оскар. Героинята й е принцеса, която решава сама да разгледа забележителностите в Рим. Там среща вестникар, който скрива, че я е разпознал.

Casablanca/ Казабланка (1942)

Филмът е романтична драма, режисиран от Майкъл Къртис. Сюжетът се развива в Казабланка, Мароко в края на 1941 година по време на Втората световна война. Главният герой е разкъсан от колебание дали да избере любовта към бившата си любовница или да помогне на мъжа й.

It Happened One Night/ Това се случи една нощ (1934)

В центъра на сюжета са разглезена наследница и репортер на вестник – съдбите им се пресичат в автобус, който пътува за Ню Йорк. Тя се опитва да избяга от властния си баща и той обещава да й помогне, ако тя му разкаже своята история. Филмът получава много награди Оскар - за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор, най-добра актриса и най-добра адаптация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама