Рекорд при българските филми на София Филм Фест 2020


Рекорд при българските филми на София Филм Фест 2020
Снимка: СФФ

Рекорд в досегашната история на София Филм Фест е представянето на 8 премиерни български игрални филма. 24-тото издание на фестивала ще бъде открито на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев - "Петя на моята Петя".

Някои от лентите ще бъдат показани за първи път в София – "Сестра" на Светла Цоцоркова, "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и "Пътуващо кино" на Илия Костов, участвали вече на фестивала на българския игрален филм "Златната роза".

Ето кои български филми ще бъдат показани (по азбучен ред):

"18% сиво" – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син;

"В кръг", режисьор Стефан Командарев

"Диви и щастливи", режисьор Мартин Макариев

"Доза щастие", режисьор Яна Титова

"Екшън", режисьор Радослав Илиев

"Завръщане", режисьор Ники Илиев

"Засукан свят", режисьор Мариус Куркински

"Имало една война", режисьор Анри Кулев

"Котка в стената", режисьори Мина Милева и Весела Казакова

"Можеш ли да убиваш", режисьор Иван Ничев

"Опърничавите", режисьор Георги Костов

"Писма от Антарктида", режисьор Станислав Дончев

"Шибил", режисьор Никола Бозаджиев

"Котка в стената"

По традиция международно жури избира един филм от програмата "Ново българско игрално кино", който да е носител на наградата за "най-добър български игрален филм" на София Филм Фест. През 2020 журито е в състав: Стефан Лаудин - директор на Варшавския международен филмов фестивал, Ахмед Шауки – програмен директор на международния кинофестивал в Кайро и Гая Фурер, програматор на секцията "Венециански дни" на международния кинофестивал във Венеция.

Международният документален конкурс традиционно ще привлече едни от най-важните филми през изминалата година. Българското предложение в тази програма е "Пасажери" на режисьорите Здравко Драгнев и Цветан Драгнев. Сред българските документални премиери са още най-новият филм на Адела Пеева "Мълчание с достойнство" със световна премиера, софийска премиера ще имат "Рангел завинаги" на Коста Биков, "Истории за птици, хора и други чудеса" на Любомир Халачев и "Недалеч от рая" на режисьорския тандем Христо Бакалски и Корнел Миглус.

За 18-а поредна година София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Ще бъде присъдена Награда на стойност 9500 евро (1500 евро парична премия и 8000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от "Доли Медиа Студио", които се получават от режисьора на филма-победител.

Селекционната комисия в състав Станислав Тодоров-Роги – режисьор, Катерина Ламбринова – кинокритик, и Пенчо Кунчев – режисьор, носител на наградата Jameson за 2019, определи 13-те финалиста в конкурса.

Акцент в програмата на 24-тия София Филм Фест ще бъде специалната прожекция на дигитално възстановения филм "Мера споредъ мера – 3 част", като неговият режисьор Георги Дюлгеров ще представи премиерно и своята книга "Биография на моите филми". 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама