Жени превземат тазгодишния фестивал "Берлинале"


Жени превземат тазгодишния фестивал "Берлинале"
Снимка: Getty Images/Guliver

Първият голям европейски филмов фестивал за годината, "Берлинале", стартира вчера под знака на призив срещу сексизма в развлекателната индустрия, като приветства безпрецедентен състав от жени режисьори.

11-дневното събитие се гордее с това, че е най-политически ангажираното в А-листата на киноафишите, представяйки 400 филма от цял свят, посветени на най-горещите теми, включително нарастващия екстремизъм и икономическата експлоатация.

Но червеният килим на "Берлинале" се превърна също и в поток от блясък, посрещайки Крисчън Бейл, Даян Крюгер, Тилда Суинтън, Катрин Деньов, Джона Хил, Чиуетел Еджиофор и Кейси Афлек, които всички очакваха нетърпеливо в мразовитата немска столица.

54-годишната французойка носител на "Оскар" Жулиет Бинош ръководи шестчленното жури, което ще избира бъдещите носители на престижните награди "Златна и Сребърна мечка" на тържествена церемония на 16 февруари.

Миналата година, покрай движението #MeToo срещу злоупотребите с власт в индустрията, иновативната документална драма "Touch Me Not", засягаща проблемите на сексуалната интимност с автор румънката Адина Пинтилие, завоюва най-големите награди.

За първи път тази година 7 от 17-те претенденти са жени - повече от 40%, които засенчват филмовите съперници Кан и Венеция, подложени на критика заради пристрастието им към мъжкото съсловие.

Топ фестивалите отдавна се сблъскват с натиск за увеличаване на представителството на жените, служейки на интересите на международните разпространители, награди и боксофиси.

"Голяма крачка напред"

Бинош приветства по-разнообразния подбор, заявявайки, че отдавна е закъсняла и изпращайки послание отвъд света на киното. "Мисля, че това е добра стъпка напред, преди 10 години не беше така", каза тя пред репортери. "Отворено съзнание - това е добър знак".

Британският продуцент, режисьор и актриса, 65-годишна Труди Стайлър, която също е в журито, заяви, че "Берлинале" отдавна отстоява мястото на филми на независими компании, но тази година подборът е "не само смел, но и голяма крачка напред".

Датчанката Лоне Шерфиг, автор на номинирания за "Оскар" през 2009 г. "An Education", откри фестивала с премиерата на филма си "The Kindness of Strangers". Филмът е с участието на звездата Зои Казан ("The Big Sick") като майка на две деца, която трябва да разчита на свои последователи от Ню Йорк за помощ.

59-годишната Шерфиг сподели, че е горда, че филмът й ще открие последния "Берлинале" под егидата на Кослик, който предава щафетата след 18 години.

Полският ветеран Агниешка Холанд ще се представи с повдигащия завесата към ерата на Сталин филм "Mr Jones" с участието на Джеймс Нортън ("Happy Valley"), докато французойката Агнес Варда ще представи нов автобиографичен документален филм извън конкуренцията.

Прочутият френски режисьор Франсоа Озон участва със своята противоречива нова драма "By the Grace of God", базиран на реален случай на сексуално насилие, за което се твърди, че е извършено от френски свещеник. Кардинал Филип Барбарин, понастоящем е съден в Лион по обвинения, че е прикривал сексуални действия, които той отрича.

"Най-големият фестивал в света"

70-годишният Дитер Кослик се присъединява към идеята за разширяване на "Берлинале" и разгръща международния му облик с гости с широко обществено влияние, като се започне от "Ролинг Стоунс" до редовните фестивални участници Тилда Суинтън и Джордж Клуни.

"Нашите фенове си остават верни наши поклонници и са се увеличили толкова много, че можем да кажем, че сме най-големият филмов фестивал в света по отношение на зрители", твърди Кослик за АФП, отбелязвайки че всяка година се продават около половин милион билета.

Кослик се оттегля, предавайки юздите в ръцете на печелещите популярност услуги за стрийминг, но заяви, че вижда в тях възможност за сътрудничество и процъфтяване.

След като спечели наградата "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция през септември с "Рома", Нетфликс ще излезе за пръв път на берлинската сцена с драмата за гей-браковете "Elisa and Marcela" на испанката Изабел Койшет, базирана на истинска история.

През юни Кослик ще бъде наследен от Карло Шатриан, сегашният директор на филмовия фестивал в Локарно, и Мариете Рисенбек, холандска режисьорка на немски филми, която популяризира местни филми в чужбина.

За последното си издание Кослик избра раздяла посредством политическо изявление, предлагайки билети за лидерите на крайнодясната Алтернатива за Германия за прожекцията на "Who Will Write Our History?" - документален филм за Варшавското гето.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама