Анджелина Джоли като Мария Калас: Ще се справи ли с тази роля?


Анджелина Джоли като Мария Калас: Ще се справи ли с тази роля?
Снимка: Getty Images

Голямата и много коментирана новина тези дни в света на киното е, че холивудската звезда Анджелина Джоли ще се превъплъти в образа на оперната дива Мария Калас в биографичен филм. Режисьор на продукцията ще бъде чилиецът Пабло Лараин, който в последно време се прочу с продукции в биографичния жанр. Негово дело са филмите "Джаки" с Натали Портман, посветен на Джаки Кенеди, и "Спенсър" с Кристен Стюарт, разказващ за принцеса Даяна.

Новият проект на чилиеца ще се казва "Мария". Сценарист ще бъде Стивън Найт, работил с Лараин по проекта "Спенсър". Действието ще се развива в определен период от живота Мария Калас - в Париж, където тя умира на 53-годишна възраст през 1977 г.

Анджелина Джоли заяви, че е готова да приеме това предизвикателство. "Много сериозно си давам сметка за отговорността към живота и наследството, оставено от Мария. Ще направя всичко по силите си, за да посрещна това предизвикателство. Отдавна се възхищавам на Пабло Лараин", се казва в изявление на актрисата, цитирано от Vogue. Тя допълва, че работата с Лараин по сценария на Стивън Найт е истинска мечта за нея.

Режисьорът пък коментира, че биографичният филм за Мария Калас ще му даде възможност да съчетае двете си най-големи съкровени страсти – киното и операта. Той добави, че това е един отдавна бленуван филмов проект. За Анджелина Джоли Лараин заяви, че тя е изключително смела и любознателна актриса, а възможността да работи с нея по новия проект той определя като "истински дар".

За Лараин е сигурно, че ще се справи със задачата да покаже каква е била Мария Калас на прага на смъртта и да обрисува на екрана комплексен характер, какъвто е бил този на оперната дива.

Но дали Анджелина Джоли ще се справи с предизвикателството да изиграе Мария Калас, дали ще успее до такава степен да се потопи в персонажа на сопраното, че да претопи холивудската си красота в отличителната гръцка изтънченост и елегантност на оперната изпълнителка? И дали Джоли ще успее да пресъздаде многопластовия характер на дивата, спечелила си световна слава както с божествения си глас, така и с подвластността си на демоните на душевността, страстите и капризите?

Според феновете на Джоли задачата е по силите ѝ. Според по-неутрални анализатори Мария Калас може да се окаже трудна хапка за преглъщане за холивудската звезда.

В социалните мрежи вече се появиха коментари, че за ролята е трябвало да бъде избрана Лейди Гага, която ще се справи едновременно добре и с пеенето, и с актьорската игра. Потребители смятат, че ролята на Калас е от тези, които или носят успех, или провал. Някои напомнят на Джоли, че за мнозина Калас е богиня, а не жена, която се опитва да имитира богиня, намеквайки, че с втората част на коментара си визират именно актрисата.

Много потребители обаче са уверени, че с точния сценарий и правилната режисура Джоли все пак ще се справи, а ако към това добавим и подходящ сценичен треньор, с който да отрепетира жестовете, мимиките, маниерите, походката и говора на Калас, то тя може дори да изненада критиците и да стигне до престижна награда.

Говорейки за Мария Калас, мнозина си спомнят, че талантът ѝ често пъти бе засенчван от бурния ѝ личен живот - скандалите, съпътстващи брака ѝ с предприемача Джовани Батиста Менегини и наблюдаваното под лупа от медиите любовна история с гръцкия магнат Аристотел Онасис, изоставил я заради Джаки Кенеди.

Задачата на Джоли да се превъплъти в образа на Мария Калас се усложнява особено много, предвид това че преди нея известни актриси се справиха съвършено с превъплъщението в образа, било то на големия екран, или на театралната сцена. През 1995 г. американският драматург Терънс Макнали създава пиесата "Мастър клас". В нея главно действащо лице е Калас в края на живота си, която води майсторски клас и демонстрира буреносния си темперамент, докато се опитва да предаде певческия си опит на свои ученици. В ролята на оперната дива в пиесата се превъплъщава първо австралийската актриса Зоуи Колдуел и през 1996 г. печели американската театрална награда "Тони" за нея. През годините в тази пиеса в образа на Калас се превъплъщават също толкова успешно Дикси Картър, Фей Дънауей и Тайн Дейли. Отвъд океана пиесата е поставена във Франция от Роман Полански с Фани Ардан в ролята на Мария Калас през театралния сезон 1996-1997 г. За блестящото си изпълнение специалистката по комплексните роли Ардан получава френската театрална награда "Молиер" през 1997 г.

Точно по същото време в Гърция пиесата е поставена от известния режисьор Михалис Какоянис в театъра на гръцката театрална и филмова дива Катя Дандулаки (позната на българските зрители с ролята на Вирна Дракос в сериала "Блясък"). В гръцката постановка Дандулаки изпълнява също толкова блестящо, колкото и Фани Ардан, ролята на Калас. Любопитното е, че като част от подготовката за ролята Дандулаки отива в Париж, за да гледа Фани Ардан и двете дори позират заедно пред камерите на журналистите.

Сега, ако Джоли иска да се подготви много добре за ролята на Калас, ще трябва да изгледа записи на всички тези постановки. А също и филма на Франко Дзефирели от 2002 г. "Калас завинаги". В него ролята на оперната звезда отново е поверена на Фани Ардан. В продукцията екранната Калас е изгубила гласа си и приема предложение да играе във филмова версия на операта "Кармен", в която гласът ѝ е дублиран от друга певица, но накрая настоява филмът да бъде унищожен. Фани Ардан отново се справя съвършено с ролята на оперната дива.

Всичко това вдига още повече летвата за Анджелина Джоли и прави филма с нейно участие още по-заинтригуващ. А ако премиерата му е догодина, то той ще съвпадне с "Годината на Калас". През 2023 г. се отбелязва стогодишнината от рождението на оперната дива. По повод на тази годишнина Гърция подготвя редица събития, сред които концерти, нови оперни продукции и изложби.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама