Българският филм "Духът на Шехерезада" показва таланта на арабски преселници


Българският филм "Духът на Шехерезада" показва таланта на арабски преселници
Снимка: ПР

Те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят в България. В началото пристигат в една чужда държава, в която търсят спасение, но постепенно намират много общи неща със своята култура, традиции, кухня, музика. Тяхната воля за творчество им дава сили през всички премеждия, които животът им поднася. Днес те са мотивиращи личности, превърнали България във втора родина, а техните истории оживяват на екрана в един поетичен разказ с много музика, цвят и танци. Новият български филм "Духът на Шехерезада" е документална приказка за талантливи арабски артисти, които творят в балканската реалност.

Лентата е снимана в България и Тунис.

Режисьорката Катерина Борисова споделя, че изкуство на всеки един от персонажите във филма я вдъхновява да намери визуален ключ към личните им истории. Тя вярва, че филмът ще допринесе красотата, която сътворяват да бъде видяна и чута от широката публика у нас и ще спомогне за преодоляване на предразсъдъците, породени от непознаването на арабската култура и политическите наслагвания.

Самата Катерина открива магията на ориенталските танци преди повече от 10 години, създава и ръководи една от големите танцови школи, където жени на различна възраст учат сложното и красиво изкуство на арабските танци, често прибързано приравнявано с "кючек" или "чалга".

"Арабските творци, живеещи в България, нямат възможност за мащабна изява. – разказва Катерина- Хората познават арабската култура основно от медиите и това до голяма степен ги кара да не искат да имат досег с тях. Отделно, арабската общност също е капсулована. Един от проблемите на общуването е езиковата бариера, но музиката е универсален език. Затова реших да концентрирам филма най-вече около нея и приноса, който смесването на двете култури носи за изкуството."

Катерина Борисова представя истории на трима музиканти от три различни държави: Саад Аладин от Ирак, който свири на три инструмента и говори свободно български; на Махди Калифа от Тунис-влюбен в регето и превърнал китарата в свой най-добър приятел и на Амджад Джад от Сирия, който пее и владее емблематичния арабски инструмент уд. Важен щрих придава и полупалестинката Маги Назер, която Катерина нарича "протегнатата ръка към другите култури", заради социалната дейност на Назер, даваща шанс на младежи от Близкия Изток да дойдат като доброволци по социални програми.

Сюжетът преминава през личната легенда на всеки един от арабските творци, обединени от срещите им с неспокойния дух на Шехерезада. В ролята на емблематичната разказвачка влиза актрисата Манал Ел-Фейтури ("Съни бийч"), британка с либийски корени, която също избира да живее в България.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама