Честваме Международния ден на театъра


Честваме Международния ден на театъра
Снимка: БГНЕС

На 27 март по традиция се отбелязва Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

История на празника

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

Вижте още: Ан Хатауей с разтърсваща изповед за алкохолната си зависимост

Как ще бъде почетен празникът у нас?

Националните награди за сценични изкуства ИКАР ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе в от 19:00 ч. Народен театър „Иван Вазов“ на 27 март – Световния ден на театъра. Събитието е част от XIX издание на Софийския театрален салон на Съюза на артистите в България, който тази година се провежда под мотото „Бойно поле за действие“.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории. И тази година сцената на Народния театър „Иван Вазов“ ще е домакин за творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон.

Вижте още: Димитър Маринов: Матю Пери ме нае в неговото шоу (ВИДЕО)

Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор Вакари. И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа Канетикс и жената каучук – Сирма Добрева, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама