Ето ги големите победители на наградите Оскар 2022 (СНИМКИ + ВИДЕО)


Ето ги големите победители на наградите Оскар 2022 (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ връчи вчера вечерта 94-ите награди "Оскар", като за първи път от две години церемонията се състоя в обичайния си дом - "Долби Тиътър" в Лос Анджелис.

"CODA: Дете на глухи родители" беше избран за най-добър филм и написа история с първа подобна награда на продукция, излъчвана от стрийминг-платформа. Лентата, която разказва за глухонямо семейство, спечели три "Оскар"-а от три номинации и засенчи фаворита в най-много категории, "Силата на кучето" . Той е и първият филм с най-голямата награда, получил под четири номинации, от 1932 г. насам. Режисьорката Шан Хедър благодари на общностите на глухите, че "бяха моите учители".

С най-много награди е фантастиката "Дюн" на френско-канадския режисьор Дени Вилньов. Лентата получи шест отличия - за най-добър звук, най-добър монтаж, най-добра оригинална музикална партитура, най-добра кинематография, най-добри визуални ефекти и най-добър дизайн на продукцията.

Новозеландката Джейн Кемпиън спечели "Оскар" за най-добър режисьор за работата си над мрачния уестърн "Силата на кучето". Тя е единствената жена, номинирана два пъти в по традиция доминираната от мъже режисьорска категория. Първата й номинация е за драмата "Пианото" (1993). Спечелвайки отличието, 67-годишната Джейн Кемпиън става едва третата жена в 94-годишната история на "Оскар"-ите с награда за най-добър режисьор след Катрин Бигълоу за "Войната е опиат" и Клои Чжао за "Земя на номади".

Уил Смит спечели първата си награда "Оскар", получавайки приза за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на решителния баща на тенис шампионките Винъс и Серина Уилямс във филма "Методът Уилямс". Актьорът изненада присъстващите, като се качи на сцената и удари по лицето колегата си Крис Рок, който се пошегува със съпругата му Джейда Пинкет Смит. Преди това комикът коментира обръсната глава на актрисата - "Джейда, обичам те. "Редник Джейн 2" - нямам търпение да го гледам". През 2018 Пинкет разкри, че страда от алопеция, затова реши напъло да обръсне главата си. Тя често коментира предизвикателствата, свързани със загубата на коса, в Instagram и други социални медии.

Джесика Частейн получи "Оскар" за най-добра актриса за неузнаваемото си превъплъщение в образа на партньорката и съпруга на християнския евангелист Джим Бeйкър във филма "Очите на Тами Фей", който проследява възхода и падението на двойката.

ВИЖТЕ ТУК С КАКВИ ТОАЛЕТИ СЕ ПОЯВИХА ЗВЕЗДИТЕ!

Ето основните награди, раздадени в неделя в Холивуд:

- Най-добър филм: "CODA: Дете на глухи родители";

- Най-добър режисьор: Джейн Кемпиън, "Силата на кучето";

- Най-добра актриса: Джесика Частейн, "В очите на Тами Фей";

- Най-добър актьор: Уил Смит, "Крал Ричард" ("Методът Уилямс");

- Най-добра поддържаща мъжка роля: Трой Коцур, "CODA: Дете на глухи родители";

- Най-добра поддържаща женска роля: Ариана ДеБоуз, "Уестсайдска история";

- Най-добър международен филм: "Карай колата ми" (Япония);

- Най-добър анимационен филм: "Енканто";

- Най-добър документален филм: "Summer of Soul";

- Най-добър оригинален сценарий: "Белфаст";

- Най-добър адаптиран сценарий: "CODA: Дете на глухи родители".

Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл спечелиха "Оскар" за песента от новия филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака". Двамата изглеждаха видимо шокирани, когато чуха имената си. Айлиш благодари на "семейството на 007", сред които Барбара Броколи, Даниъл Крейг, Дони Мар. Брат ѝ благодари на родителите им.

Някои от победителите тази година бяха обявени преди самата церемония:

Най-добър късометражен документален филм - "Кралицата на баскетбола");

Най-добър анимационен късометражен филм - "Чистачката на предното стъкло";

Най-добър късометражен филм - "Дългото сбогуване";

Най-добър грим и прическа – "Очите на Тами Фей".

Присъстващите на церемонията бяха помолени да запазят минута мълчание в чест на Украйна. През това време на екрани в "Долби тиътър" се излъчваха призиви за изпращане на помощи, като се изброяваха основните нужди на украинците - "храна", "медицински грижи", "одеяла". "Молим ви да помогнете на Украйна с всички възможни средства", гласеше един от апелите.

 

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама