Фестивалът за уличен и куклен театър "Панаир на куклите" става на 20


Фестивалът за уличен и куклен театър "Панаир на куклите" става на 20
Снимка: ПР

От 9 до 18 септември ще продължи 12-ия международен фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите". С това издание се честват 20 години от създаването му, съобщават организаторите от Столичния куклен театър (СКТ) и Столичната община.

Очакват се 13 български трупи и 15 чуждестранни театри, общо над 200 творци от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия и България.

И тази година програмата обхваща всички възрастови групи. Сегментите включват куклен театър за най-малките (бебешки представления), детски спектакли, куклен театър за възрастни, улични представления. За пръв път на това издание публиката ще може да гледа и микро театър - представления за 1 до 4 зрители.

АФИШЪТ

В салона на "Гурко" 14 е официалното откриване с премиерния спектакъл на СКТ - "Приключенията на Доктор Дулитъл“ по Хю Лофтинг. Режисьор е Катя Петрова. Сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, а музиката е написана от Христо Йоцов. Представлението ще се играе и на 10 септември.

И тази година в програмата на "Панаир на куклите" са включени спектакли на световноизвестни трупи, казват от СКТ. Артистите от Zero en Conducta (Испания) гостуват с представлението "Механика на душата" - на 12 септември.

Канадската трупа La Fille Du Laitier ще представи своя прочит на популярното произведение на Шекспир - "Макбет", със спектакъла "Макбет мюе" на 15 септември.

На 16 септември е втората премиера на СКТ в рамките на фестивала - "Палечка" по Ханс Кр. Андерсен. Драматизацията, режисурата и сценографията са на Магдалена Митева, музиката е на Никола Стоянов.

Любопитни са и участниците, които ще представят изкуството си на открито. Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d'Asphaldt - "Отфрид"), музиканти - марионетки (Antamapantahou - "Струните на музиката"), индийски слон в реални размери (Centre de Titelles de Lleida - "Хатхи"), актьори с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family - "Сини братя").

ЛОКАЦИИТЕ

Представленията ще се играят на сцените на СКТ, НАТФИЗ, общинския културен институт "Красно село“, "Топлоцентрала", I am studio, арт център "Сити марк", театър "Ателие 313". Уличните спектакли ще се състоят в Борисовата градина, парковете "Заимов и "Света троица", Градската градина, парка пред НДК, Южния парк, археологическия комплекс "Западната порта на Сердика", градината "Кристал".

След успеха на представения през 2021 г. онлайн модул, и тази есен платформата fest.sofiapuppet.bg ще е активна. Представленията ще са достъпни в рамките на 48 часа и ще са безплатни на територията на България.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама