Филми, за които не знаете, че са по действителен случай


Филми, за които не знаете, че са по действителен случай
Снимка: iStock/Guliver

Това, че даден филм е „базиран на истинска история“, не означава, че е бавна историческа драма. Всъщност безброй класики и романтични филми лежат върху реални събития, колкото и невероятно да изглежда. Ето кои са лентите, базирани на действителността, за които надали сте предполагали.

10 ФИЛМА, ПОСВЕТЕНИ НА МОДАТА, КОИТО НЕ СТЕ ГЛЕДАЛИ

1. „Psycho“ (1960)

Серийният убиец от Уисконсин, Ед Гейн, е вдъхновението зад главния герой на филма Норман Бейтс. Въпреки че Гейн е бил известен с много неща, сценаристите решават да акцентират на неговия зловещ поглед и странни мании, за да създадат екранната версия на скандалния антагонист. Същият този човек е вдъхновил фабулата на „Тексаско клане”.

2. „The notebook“ (2004)

През 2004г Никълъс Спаркс ни представи втора съвременна версия на Ромео и Жулиета със забранената любовна история между Али (Рейчъл МакАдамс) и Ноа (Райън Гослинг) в „Тетрадката“. Интересен факт е, че Спаркс всъщност представя на зрителите историята на бабата и дядото на жена си.

3. „Jaws“ (1975)

Въпреки че режисьорът Стивън Спилбърг добавя завидно количество театралност, Jaws се основава на поредица от истински събития. През 1916г четирима плажуващи умират на брега на Джърси, което води до масов лов на акули, за да се намери човекоядецът и да се защити туристическата индустрия на града.

4. „50 first dates“ (2004)

50 First Dates представя любовната история между ветеринарен лекар (Сандлър), който си пада по жена с ежедневна загуба на паметта (Дрю Баримор). Филмът е базиран на истинската история на Мишел Филпотс, която е претърпяла две наранявания на главата, през 1985 и 1990г. Подобно на филма, паметта на Филпотс се рестартира, когато спи, така че съпругът ѝ трябва да ѝ напомня за брака им, инцидента и нейния напредък всяка сутрин.

5. „The good Will Hunting“ (1997)

Мат Деймън и Бен Афлек спечелиха „Оскар“ за оригинален сценарий за „Добрият Уил Хънтинг“ от 1997 г. Но знаехте ли, че историята е възникнала следствие на реален инцидент с участието Кайл Деймън (брат на Мат Деймън)? Кайл е бил на гости на физик в кампус на M.I.T. и се натъква на уравнение, написано на дъска в коридора. Използвайки своите артистични умения, братът решава да завърши уравнението (с напълно фалшиви числа) и шедьовърът остава недокоснат в продължение на месеци.

6. „The Terminal“ (2004)

Том Ханкс играе Виктор, европейски мъж, който се оказва заседнал на летището, защото му е отказано влизане в САЩ и не може да се върне в родината си поради военен преврат. Но знаете ли, че сюжетната линия се основава на истинската история на иранския бежанец Мехран Карими Насери? Той живее в залата за излитащи на Терминал 1 на летище Шарл де Гол в продължение на близо две десетилетия и дори пише автобиография за преживяването, наречено „Терминалният човек“

7. “Kiss&Cry” (2016)

Тази трогателна канадска драма се фокусира върху млада фигуристка, чиито мечти рухват, когато тя открва, че има изключително рядка форма на рак. Филмът се основава на живота на Карли Алисън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама