Големите победители на Оскари 2021 (СНИМКИ + ВИДЕО)


Големите победители на Оскари 2021 (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Българката Мария Бакалова не успя да спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля, но впечатли всички на церемонията, която се проведе вчера в Лос Анджелис.

Наградата беше връчена от Брад Пит, който при обявяването на номинациите каза, че Мария е мечтала да стане голяма звезда като Мерилин Монро и се обърна към нея: "Мария, добре дошла!"

24-годишната актриса беше прекрасна в бяла рокля на Louis Vuitton, а неин придружител беше близкият ѝ приятел и агент Кейд Хъдсън. Тя искаше да заведе майка си Румяна Бакалова, но явно не е успяла заради пандемията от коронавирус и наложените ограничения.

Победителка в тази категория стана Юн Юн-Джун за участието си във филма "Минари". Джун победи Бакалова и на друго състезание - БАФТА.

Южнокорейската актриса почти се свлече на колене, след като името ѝ беше обявено от Брад Пит. "Г-н Пит, най-накрая ми е приятно да се запознаем", каза тя, предизвиквайки смях сред аудиторията. И добави: "Как мога да победя Глен Клоуз?" Юн Ю-Джун, която играе нечестиво любезната баба в сърцераздирателната история за южнокорейско семейство, преместило се да живее в Америка, заяви, че актьорите наистина са се почувствали сякаш са едно семейство, докато са снимали филма.

Драмата "Земя на номади" спечели "Оскар" за най-добър филм, а Франсис Макдорманд, която играе главната роля в него, беше отличена за най-добра актриса. Лентата донесе на 39-годишната китайка Клои Жао и приза за най-добър режисьор, ставайки първата азиатка с награда "Оскар" в тази категория.

Филмът разказва за финансово затруднени хора, живеещи във ванове, които пътуват из Америка и се захващат с различни работи в опит да свържат двата края. В категорията за най-добър режисьор за пръв път бяха номинирани две жени. Другата претендентка беше Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал".

Отличието за най-добър актьор отиде при Антъни Хопкинс за изпълнението му в "Бащата". Така 83-годишният британец стана най-възрастния актьор, печелил "Оскар". Той не се появи на церемонията, но се включи с благодарности от родния му Уелс. "На 83-годишна възраст не очаквах да получа тази награда… Много съм благодарен на Академията", каза Хопкинс.

Даниел Калуя печели "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля. По-рано на червения килим той сподели пред журналисти подробности за своя герой в "Юда и черният месия". Актьорът играе Фред Хамптън - водач на клана на "Черните пантери" в Илинойс в края на 60-те години. "Всичко, което знаете за него е как беше убит", каза актьорът, роден в Лондон. "Не знаете как е живял, за какво е милеел, какво е обичал. Нищо не се знае за това, какъв човек е бил. То е като да придадеш човешки облик на герой", каза Калуя преди церемонията.

Актрисата Глен Клоуз, която също като Мария Бакалова загуби в номинацията за най-добра поддържаща актриса от южнокорейката Юн Ю-Джун, остана без награда за осми път. Това се е случвало само веднъж досега в историята на наградите "Оскар". Преди това подобен антирекорд – осем номинации без награда, беше поставен само от един актьор - Питър О'Тул, известен най-вече с ролята на Лорънс Арабски в едноименния филм. Той така и не получи "Оскар". Клоуз беше номинирана този път за ролята ѝ на бабата на главния герой във филма на протагониста в "Елегия Хилбили", която дава наставнически съвети за живота на внука си как да живее.

Ето и другите победители:

Емералд Фенъл спечели "Оскар" за най-добър оригинален сценарий.

Номинацията за най-добър адаптиран сценарий бе спечелена от "Бащата" на Флориан Зелер.

Филмът "Монк" на Дейвид Финчър беше отличен с "Оскар" за най-добра операторска работа и работата на арт директор.

Датският филм "Един повече" на Томас Уинтенберг беше признат за най-добрия чуждестранен игрален фил.

Композицията "Fight for you" от "Юда и черният месия" беше призната за най -добрата оригинална песен .

"Черното дъно" на Джордж Улф "Ма Рейни" получи награди за най-добър грим, прическа и костюми.

Наградата за най-добри визуални ефекти получи "Аргументът" на Кристофър Нолан.

В категорията "Най-добър анимационен филм" спечели "Душа" от Питър Доктер и Кемп Паурса. Той получи и златна статуетка за най-добра музика.

Лентата "Двама далечни непознати" спечели в номинацията "Най-добър късометражен филм". 

"Моят учител октопод" беше отличен с наградата за най-добър документален игрален филм.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама