Хейдън Кристенсен се завръща като Дарт Вейдър в нов сериал


Хейдън Кристенсен се завръща като Дарт Вейдър в нов сериал
Снимка: Getty Images

Когато преди 20 години той за първи път изигра Дарт Вейдър в много критикуваните предистории на "Междузвездни войни", феновете изляха гнева си върху него. Така че защо сега отново поема риска в нов телевизионен сериал? Хейдън Кристенсен разказва за Джордж Лукас, за натиска на славата и за любовта си към булдозерите.

Хейдън започва интервюто за "Гардиън" с признание. "Имам 7-годишна дъщеря, не съм ѝ показвал "Междузвездни войни".

Колебанието на Кристенсен може би е очаквано. Когато той влиза в ролята на Анакин Скайуокър, превъплътил се по-късно в Дарт Вейдър, в предисториите на "Междузвездни войни" - "Атаката на клонингите" (2002) и "Отмъщението на ситите" (2005), феновете на поредицата са имали четвърт век, в който да формират представите си за героите. И много от тях не могат да се примирят, че Дарт Вейдър е представен като раздразнително, хленчещо хлапе. Въпреки че Джордж Лукас е режисьор и съсценарист на филмите, Кристенсен се превръща в гръмоотвод за тяхното недоволство. "Горкият Хейдън. Изпълнението му е страхотно. Те просто не харесват героя", казва Лукас, когато излиза "Отмъщението на ситите".

"Мисля, че това просто се дължи на някакъв вид собственост, която хората изпитват към тези герои", предполага Кристенсен днес. "Това е почти като обществено достояние. Тези герои наистина принадлежат на всички."

Това не означава, че той приема критиките. И явно не го е уплашило да играе Дарт Вейдър, като се има предвид, че му предстои да се превъплъти в ролята в два телевизионни минисериала - "Оби-Уан Кеноби" и "Ашока".

"Просто ми се стори, че това е наистина вълнуваща възможност", казва той. "Когато ми се обадиха, веднага се развълнувах... Бях толкова развълнуван, че ще се върна след всички тези години."

"Оби-Уан Кеноби" започва да се излъчва по Disney+ на 27 май.

41-годишният Кристенсен е роден във Ванкувър, четири години след излизането на първия филм "Междузвездни войни", и израства в предградията на Торонто. Това е било "доста нормално детство", като вниманието му е било доминирано от спорта - основно тенис и хокей, и двата на състезателно ниво. Той е вторият най-малък от четири деца и си спомня, че по-големият му брат е изпитвал голяма почит към "Междузвездни войни" - играчките, разпръснати из къщата, са били обявени за забранени за по-малките братя и сестри. По-голямата му сестра, самата тя дете-актьор, неволно го запалва по актьорството. Докато я придружава на среща с агент, седемгодишният Кристенсен е забелязан от търсач на таланти и започва да се снима в реклами, подобно на сестра си.

Първоначалният му план е да учи в университет със стипендия за тенис, но скоро това се променя. "Може би бях на около 16 години и си помислих: "Хей, искам да стана актьор". И това беше нещо като край за мен. И напуснах гимназията преждевременно, за да преследвам актьорските си амбиции."

Родителите му тогава не били много ентусиазирани от това, спомня си Кристенсен. "Особено баща ми."

Но работата му в телевизионния сериал "Higher Ground", в който играе тийнейджър, тормозен от мащехата си, се забелязва и той е извикан от Лукас, за да се яви на прослушване за "Междузвездни войни".

"Бях голям почитател на Джордж Лукас", казва Кристенсен. "Дори извън работата му по "Междузвездни войни".

Когато е бил тийнейджър, родителите му са му купили "Творческият импулс" - книга за Лукас и неговото културно влияние. "Бях просто запленен от всичко това. Бях развълнуван, че ще отида и ще се срещна с Джордж Лукас. Мисля, че по онова време това вероятно е било в моя полза, защото не го приемах твърде сериозно."

През май 2000 г. Кристенсен е избран за ролята на Анакин Скайуокър, като се твърди, че е изпреварил Леонардо ди Каприо и се е превърнал в една от най-горещите млади звезди в Холивуд.

"Снимахме една сцена в Испания и по някакъв начин местният вестник беше разбрал мястото, на което щяхме да бъдем, и го отпечата", казва той. "Когато пристигнахме на снимачната площадка, там имаше хиляди хора и се наложи да доведат военна охрана, за да ги задържат."

Особено тежко е било за Кристенсен, който, за разлика от колегите си Натали Портман и Юън Макгрегър, не е преживявал нищо подобно на вниманието, което идва с "Междузвездни войни". "Беше много трудно да се адаптирам", казва той. "Обикновено хората навлизат по-постепенно в този свят, а при мен беше много рязко“.

Виждайки лицето си върху всичко - от опаковки за чипс до кутии с напитки - това му се отразява зле. "За известен период от време избягвах да ходя до магазина, защото беше малко потискащо“, признава актьорът.

Това, че е бил обявен за тийнейджърски сърцеразбивач, също не му е помогнало. "Никога не съм се свързвал с тази идентичност", казва той. "Винаги съм искал да ме смятат за сериозен актьор. Моят фокус винаги е бил работата и всичко останало е някак периферно за мен."

Той все още изпитва голямо уважение към Лукас. "Той беше нещо като мой ментор. Станах много близък със семейството му, а моето семейство стана близко с неговото семейство." Синът на Лукас, казва той, му е като брат.

Последвалите роли на Кристенсен след "Междузвездни войни" са обещаващи. Въпреки че научнофантастичният му филм "Телепорт" от 2008 г. не беше добре оценен, той събра повече от 225 млн. долара в боксофиса.

Но последното десетилетие е изненадващо тихо, тъй като Кристенсен се отдалечава от Холивуд, за да прекарва повече време във фермата си от 200 акра северно от Торонто. "Винаги съм обичал да играя", казва той. "Винаги съм обичал и процеса на създаване на филми. Просто имах и други интереси и други неща, които исках да изследвам. Не беше като съзнателно решение", добавя той, "но открих, че наистина се наслаждавам на времето си във фермата и стана трудно да искам да я напусна“.

Това оказва влияние върху кариерата му, но както казва самият той, "това беше нещо, което осъзнавах и с което бях съгласен".

Това му е дало и повече време с дъщеря му Брайър Роуз (нейна майка е бившата съпруга на Кристенсен, Рейчъл Билсън, негова колежка в "Телепорт"), както и възможност да реализира интересите си в областта на архитектурата и строителните превозни средства, като строи хамбари и ремонтира стари ферми.

"Всички деца се имат играчки", казва той. "Аз просто преминах на следващото ниво и си купих истински багер и булдозер."

Сега, когато Кристенсен поглежда назад към филмите си от "Междузвездни войни", той има само приятни спомени. "Бях в гимназията, когато се озовах в тази голяма филмова продукция с Джордж Лукас и Юън Макгрегър и Натали Портман и всички тези невероятно талантливи хора... наистина, не бих могъл да си го представя по-добре. Толкова съм благодарен, че успях да бъда част от това."

Със завръщането си в ролята на Вейдър - определящия персонаж в кариерата му - той получава шанса да преосмисли наученото, и, подобно на самия Вейдър, да приеме изкуплението. "Мисля, че това е много силна концепция", казва той. "И тя наистина резонира и в рамките на историята в "Междузвездни войни"."

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама