Холивудските актьори подписаха 3-годишен договор след стачката


Холивудските актьори подписаха 3-годишен договор след стачката
Снимка: Getty Images

Членове на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) одобриха тригодишен договор с големите студия, с което официално сложиха край на шестмесечния трудовия конфликт в Холивуд, довел до спиране на производството на филми и телевизионни предавания, предадоха осведомителните агенции.

От профсъюза съобщиха, че 78 на сто са одобрили споразумението с Netflix, Walt Disney и други членове на Съюза на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP).

Договорката предвижда повишаване на заплатите, бонуси при излъчване на продукциите в стрийминг платформите и предпазни клаузи, свързани с използването на изкуствен интелект при производството на филми.

Членовете на SAG-AFTRA преустановиха работа през месец юли и постигнаха крехко споразумение с големите студиа през ноември. Актьорите започнаха да се връщат на работа незабавно след първоначалната сделка.

Сценаристите на филми и телевизионни продукции също стачкуваха тази година, като изпревариха актьорския профсъюз. След петмесечна стачка, през октомври сценаристите одобриха нов договор с 99 процента от гласовете.

Някои актьори се оплакаха, че договорът не предвижда достатъчна защита от използването на изкуствения интелект. Сделката изисква студиата да получат разрешение от знаменитостите за използването техните цифрови образи и да получат заплащане за това. Критиците твърдят, че текстът позволява създаването на "синтетични изпълнители", които биха могли да премахнат необходимостта от човешки актьори.

Двойната стачка доведе до спиране на голяма част от филмовите и телевизионните продукции, преустановена беше работата на вечерните токшоута и телевизиите се принудиха да запълнят програмите си с повторения и риалити предавания. Основните филми, включително "Дюн: Част втора" и Thunderbolts на "Марвел", също бяха забавени.

Източик: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама