Какво са се договорили стачкуващите американски сценаристи и филмовите студия


Какво са се договорили стачкуващите американски сценаристи и филмовите студия
Снимка: Getty Images

След близо 5-месечна стачка гилдията на американските сценаристи обяви в социалната мрежа X (бившата Twitter бел.р), че от днес я преустановяват. Решението им е в резултат на предварително споразумение с холивудските студия.

Сценаристите започнаха стачката на 2 май, искайки по-високо заплащане, промени в процедурата за изчисляване на авторските възнаграждения и ограничаване на използването на изкуствен интелект за заместване на техния труд.

Гилдията на сценаристите все още не е оповестила подробности за постигнатото споразумение, въпреки че редица американски медии по-рано съобщиха за някои подробности.

Вижте още: Тейлър Суифт пробива и в света на киното (ВИДЕО)

Какво са се договорили

Холивудските студиа се очаква да запазят правото си да обучават модели с изкуствен интелект според условията в постигнатото предварително споразумение между представителите на филмовите компании и на американската Гилдия на сценаристите, предаде в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието се позовава на източници, запознати с документа. Официално не са оповестени подробности за сделката, освен че е за срок от три години.

Според "Уолстрийт джърнъл" сценаристите също са постигнали важна победа в хода на преговорите, като са договорили гаранции, че ще получат компенсация за работата си, дори и ако студиата частично разчитат на изкуствен интелект.

Ръководителите на развлекателните компании не искат да се откажат от правото да обучават свои инструменти за изкуствен интелект. Те са на мнение, че технологичните платформи вече обучават собствени модели, пише още в. "Уолстрийт джърнъл".

Холивудските актьори продължават да протестират. Исканията им са подобни на тези на сценаристите, включително за по-добро заплащане и условия на труд, както и за защита от използването на изкуствен интелект.

Вижте още: Страшен скандал с Кичка Бодурова в Пловдив

 

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама