Кой филм ще грабне Оскар за 2021 г.?


Кой филм ще грабне Оскар за 2021 г.?
Снимка: Getty Images/Guliver

Годишните награди на академията са официално насрочени за 25 април. Организаторите официално са започнали подготовката и дори и в този момент обръщат огромно внимание на организацията. Миналата година беше особено трудна за кино индустрията, особено след като зрителският интерес беше доста сериозно променен и редица режисьори предпочетоха да пуснат своя труд в различните стрийминг платформи. Тазгодишните номинации изненадват аудиторията с разнообразие и присъствие на режисьори от цял свят, което допълнително ще затрудни избора на феновете.

Един от фаворитите е "Nomadland" на режисьорката Клои Жао, създаден по романа със същото заглавие. Историята ни отвежда по стъпките на героинята Фърн, която след като губи съпруга си и работата си, решава да продаде всичко, което притежава и да закупи каравана, живеейки точно като някогашните номади. Без постоянна адресна регистрация, нейният живот се променя значително, но и показва една съвсем различна култура, за която мнозина дори не подозират. Въпросното заглавие официално спечели награди на почти всеки филмов фестивал, в който се е появило, но по-важното е, че дори букмейкъри като bwin онлайн са го поставили в челните позиции за наградата за най-добър филм. Операторът отдавна има традиция да разглежда наградите на академията, предлагайки най-различни опции за поставянето на залог и по-интересен факт е, че често предоставените коефициенти са особено точни. Вторият претендент за най-добър филм е "Mank" на Дейвид Финчър.

В него ще проследим историята и създаването на прословутия "Гражданин Кейн". Филмът със същото заглавие е написан от Херман Дж. Манкевич, а Манк е прякорът на въпросния герой. След като Манк преживява серия от житейски въртележки, осъзнава, че в този живот е трябвало да инвестира повече време в творчеството си. Като режисьор Финчър е успял да улови атмосферата на 40-те години от миналия век и дори е предпочел класическите черно-бели цветове за своята история. Други интересни предизвикателства ще насочат вниманието ни към филми като "The Trial of the Chicago 7", "Malcolm and Marie" и "News of the World". Не трябва да пропускане и филмът "Respect", който ще ни запознае малко по-подробно с историята на Арета Франклин. Именно този филм може да се смята за сериозен претендент.

Арета е известна със своето творчество, но също така е борец за човешки права, както знаем, Холивуд отдавна има слабост към филми с подобен жанр. Внимание печели и номинацията на Рон Хауърд за "Hillbilly Elegy", в която ще проследим животът на 3 поколения, които живеят под един покрив и се опитват да оцелеят. Хауърд вече има една награда на академията и сега въпросът е дали е на път да повтори успеха си. Почитателите на "Dune" по романа на Франк Хърбърт също ще могат да видят модерния прочит да се състезава за статуетка.

Изборът става още по-интересен, когато забележим, че филмът "BIOS" предлага да се срещнем за пореден път с Том Ханкс. Този път актьорът ще играе ролята на изобретател, който се опитва да създаде андроди, за да прави компания на него и кучето му, докато обикаля света като последния оцелял човек. Макар и заглавието да не се смята като фаворит, не трябва да забравяме, че актьорът е любимец на Холивуд и знае точно какво е необходимо, за да впечатли журито. Любопитно е да погледнем и заглавието, което според оператора има и най-малки шансове за победа - "Fantasy Island". Както много други психо филми, този ни отвежда на остров, където всеки гост може да избере фантазия, която иска да преследва. Макар и много да ни напомня на "Shutter Island" на Дикаприо, трейлърът не ни показва нещо повече, но пък трябва да признаем, че историята определено ни впечатлява. За него ще трябва да изчакаме до 14 февруари, когато е официалната премиера. Липсват шансове и за "Brahms The Boy II", признаваме, че презентацията е доста впечатляваща, ако сте гледали "Анабел" и ви е допаднал, това заглавие се доближава доста близо до идеята, но с тази разлика, че в трейлъра не видяхме екзорсисти. Едва ли някой е подозирал, че може да прави прогнози за наградите Оскар, но тази секция със сигурност печели вниманието на филмовите почитатели, особено ако следят по-подробно света на киното и желаят да капитализират своите знания.

Точно по тази причина можем да видим и доста интересни възможности като последният човек от секцията в "In Memorian", както и какъв ще бъде неговият пол, дали изобщо ще бъде актьор или не, както и дали ще присъства официален гост на самите награди. Предложенията на оператора със сигурност са различни и дават шансове за доста изненади, но още по-важното е, че точно тази секция привлича с оригинални предложения. Не трябва да забравяме, че и други заглавия може да се добавят в самата селекция. Какъв ще бъде изборът на академията предстои да разберем, а до тогава разполагаме с достатъчно време, за да направим своя избор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама