Над 100 събития ни очакват на Нощ на театрите 2022


Над 100 събития ни очакват на Нощ на театрите 2022
Снимка: ПР

Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември и "ще отвори вратите" на сценичните изкуства към сърцата на зрителите. Програмата на европейската инициатива събира над 100 съдържания от различни театрални жанрове, които ще бъдат представени в 13 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Символичното начало на Нощта ще бъде сложено в Пловдив – на Голяма сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия – "Вампир" по Антон Страшимиров. Това "отваряне" на инициативата няколко часа по-рано (18 ноември, 19 ч.) никак не е случайно - тази година един от големите акценти в програмата е българската драматургия.

Нощта на 19 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път в историята на Нощта на театрите Народен театър "Иван Вазов" ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени – "Неведение" (11:00 ч.), "Плач на ангел" (14:00 и 19:00 ч.), "Караконджул" (15:00 ч.), "Народът на Вазов" (19:00 ч.), "Шърли Валантайн" (19:30 ч.), "Фиеса" (23:00 ч.). В съпътстващите активности са включени изложба на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна изложба с театрален реквизит и костюми. 100 човека, благодарение на специалния NT pass, ще имат възможност за ексклузивен достъп до всички постановки и допълнителни активации в Народния театър, както и до вълнуващи срещи с любими актьори, писатели и режисьори, обиколка в Царската ложа, изненади и подаръци.

Софийска опера и балет ще "отвори" вратите си за тур зад кулисите (12:00 и 13:30 ч.), като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. А вечерта ще е посветена на премиерата на оперното представление "Дама Пика".

Учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория "Алма Алтер" всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и в още десетки локации, сред които са Младежкият театър "Николай Бинев", Малък градски театър "Зад Канала", Открита сцена "Сълза и смях", Театър "Възраждане", Театрална работилница "Сфумато", Театър "Българска армия", Национален студентски дом, Нов Театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида, Национален студентски дом, Театър 199 и др.

Целодневна театрална програма ще предложат в Драматично-куклен театър "Васил Друмев" – Шумен (детско представление и работилница, курс по писане на приказки, открита репетиция, среща с актьорите и екипа на постановката "Асансьорът"), в Драматично-куклен театър „Иван Радоев" – Плевен (детски представления, пътешествие зад кулисите в театъра и премиера на спектакъла "Чудо“), в Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора (представления и изложби), в Симитли - НЧ "Климент Охридски" (всички постановки в Симитли са с вход свободен).

Точно в 12 ч. на 19 ноември ще започне и откритото студио LIVE CAM "Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта", което ще се излъчва на живо от Народен театър "Иван Вазов" във Facebook страницата на Нощта, за да е достъпно за почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година своите театрални мисли ще споделят директорите, режисьорите, драматурзите и актьорите.

Два международни фестивала гостуват в Нощта по случай нейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 playback сесии на английски език в Топлоцентрала и Нов Театър НДК с гости от Швеция, Холандия, Русия и България. А Международното триенале на сценичния плакат представя няколко интригуващи изложби в Полския културен институт, Квадрат 500, Галерия 88 и Мраморното фоайе на НДК.

21 e броят на фотографиите в емблематичния проект #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на посланието "През девет Нощи в десетата". Научете ТУК повече за проекта.

По покана на Нощ на театрите и в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала на 22 и 23 ноември в София ще гостува Театър Словенско Младинско (Slovensko mladinsko gledališče) с едно от легендарните си представления – "Проклет да е предателят на отечеството!" на "лошото момче" на Балканите - режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със субтитри на български език.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама