Научете номинациите за наградите Оскар 2023 (ВИДЕО)


Научете номинациите за наградите Оскар 2023 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Независимият филм "Всичко навсякъде наведнъж" води с 11 номинации за наградите "Оскар". Сред тях са за най добра актриса - Мишел Йео, за актьора в поддържаща роля - Ки Хи Куан, и за двамата режисьори - Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан.

Номинациите бяха обявени днес от актьорите Риз Ахмед и Алисън Уилямс в театър "Самюъл Голдуин" в Бевърли хилс.

Десет продукции ще се съревновават във водещата категория на наградите "Оскар" за най-добър филм. С номинации за топ отличието на американската Академия за кинематографично изкуство и наука (по азбучен ред на английски) са "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж", "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят".

За най-добър актьор в главна роля се борят Остин Бътлър за "Елвис", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Брендън Фрейзър за "Кит", Пол Мескал за "Aftersun" и Бил Найги за "Да живееш".

В същата категория, но от дамска страна, ще се борят Кейт Бланшет за "Тар", Ана де Армас за "Блондинка", Андреа Рейсбъро за "To Leslie", Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман" и Мишел Йео за "Всичко, навсякъде, наведнъж".

За най-добър режисьор се състезават Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин", Даниел Куан и Даниел Шайнърт за "Всичко, навсякъде, наведнъж", Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман", Тод Фийлд за "Тар" и Рубен Йостлунд за "Триъгълник на тъгата".

Първите обявени номинации бяха за най-добра актриса в поддържаща роля. Там борещите се за награда са Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги", Хонг Чау за "Китът", Кери Кондън за "Баншите от Инишерин", Джейми Лий Къртис за "Всичко, навсякъде, наведнъж" и Стефани Хсу за "Всичко, навсякъде, Наведнъж".

Последваха ги номинациите за костюми, като отличените са "Уаканда завинаги", "Вавилон", "Елвис", "Всичко, навсякъде, наведнъж" и "Mrs. Harris goes to Paris".

За най-добър актьор в поддържаща роля се борят Брайън Глийсън за "Баншите от Инишерин", Брайън Тири Хенри за "Caseway", Джъд Хърш за "Семейство Фейбълман", Баеи Кугън за „"Баншите от Инишерин" и Ке Хуи Куан за "Всичко, навсякъде, наведнъж".

За наградата за звук ще се състезават "На западния фронт нищо ново", "Автар: Приородата на водата", "Батман", "Елвис" и "Топ Гън: Маверик".

В категорията за музика номинираните са: Волкер Бертелман за "На западния фронт нищо ново", Джъстин Хъруиц за "Вавилон", Картър Бъруел за "Баншите от Инишерин", Сон Лукс за "Всичко, навсякъде, наведнъж" и Джон Уилямс за "Семейство Фейбълман".

За адаптиран сценарий номинациите си поделят "На западния фронт нищо ново", "Вади ножовете", "Да живееш", "Топ Гън: Маверик" и "Жените говорят".

За оригинален сценарий ще се борят "Баншите от Инишерин", "Всичко, навсякъде, наведнъж", "Семейство Фейбълман", "Тар" и "Триъгълник на тъгата".

За международен филм номинациите са: "Аржентина, 1985 г." (Аржентина), "EO" (Полша), "Close" (Белгия), "На Западния фронт нищо ново" (Германия), "The Quiet Girl" (Ирландия).

За анимация сред номинираните се открояват два номинирани филма – "Пинокио" и "Котаракът в чизми: Последно желание".

В категорията за грим и прически номинираните са "На западния фронт нищо ново", "Батман", "Уаканда завинаги", "Кит" и "Елвис".

За операторско майсторство за награда се състезават "На западния фронт нищо ново", "Bardo, falsechronicle of a handfulof truths", "Елвис", "Империя на светлината" и "Тар".

За много следената категория визуални ефекти се състезават "На западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Батман", "Черната пантера: Уаканда завинаги", и "Топ Гън: Маверик".

Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 95-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 12 март. Водещ на церемонията ще бъде комикът Джими Кимъл.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама