Новото име на португалската танцова сцена Катарина Миранда идва на One Dance Week


Новото име на португалската танцова сцена Катарина Миранда идва на One Dance Week
Снимка: Jose Caldeira

Един от акцентите в програмата на One Dance Week тази година ще бъде тематичният Фокус Португалия, който ще ни запознае с някои от най-интересните имена на съвременната локална сцена. Набиращ изключителна сила, през последните години танцовият сектор в страната е един от най-скоростно развиващите се в Европа, а неговият "бум" изглежда тепърва предстои. За да акцентира върху успеха на Португалия, на 27 май One Dance Week ще представи спектакъла "Кабракимера" на мултидисциплинарния артист Катарина Миранда. Квартет на ролкови кънки, "Кабракимeра" е интензивно преживяване, което разказва за технологичното съвремие и физическото съществуване на "скорост". Това е главозамайващата реалност на "тук и сега", в която технологиите ускоряват хода на времето до взривоопасни измерения.

Билетите са вече в продажба в мрежата на epaygo.bg и на касите на EasyPay в цялата страна.

За "Кабракимера"

Дали търсейки начин да не изостанем от събитията, задачите и заобикалящата ни среда, всъщност не се движим на ръба на риска? Португалските танцьори отговорят на предизвикателството, като се носят на ролкови кънки, докато неоновите светлинни ефекти открехват пред тях различни пространства и настроения. Наред с пластичните и хипнотични изразни средства и жестове, квартетът чертае екстремна проекция на “другото” тяло и отваря вратата на въображението и фикцията. В сценичното пространство, вдъхновено от скоростните спортове, са закодирани занимания, пресичания и случайни срещи. А защо не и теми за размисъл, като например нужни ли са по-ефективни тела в днешния свят, който се върти на висока предавка?

В "Кабракимера" хореографът Катарина Миранда среща танца, сценографията и светлината, за да превърне сцената в място за осъзнаване на настоящето. Тя насища творбите си с образност и драматургични вдъхновения от т.нар. хипнагогични халюцинации – когнитивните промени и видения, които се появяват в граничната зона между сън и будност.

За Катарина Миранда

Родена в Португалия през 1982-а година, Катарина Миранда работи с различни художествени езици, преплитайки образи, движение, глас, сценография и светлинен дизайн. Тя разглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични състояния, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същност на настоящето.

Наред с други авторски творби, Миранда представя спектаклите "Cabraqimera", "Poromechanics", "Dream Is The Dreamer", "Boca Muralha" и "Mazezam" в известни театри и международно утвърдени сцени, сред които Пале де Токио в Париж, Музеят за съвременно изкуство Serralves и Националният театър в Порто, Фестивалът за изкуствата Materiais Diversos и Фестивалът DDD в Португалия, Танцовият фестивал в Лиеж (Белгия) и Фестивалът Mindelact в Кабо Верде. През 2017 г. Националната телевизия на Португалия заснема поредица от документални филми за хореографски постановки, а един от епизодите е посветен на "Boca Muralha".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама