Обявиха победителите от 75-я филмов фестивал в Кан


Обявиха победителите от 75-я филмов фестивал в Кан
Снимка: Getty Images

Филмът "Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели "Златната палма" за най-добър филм на 75-ото издани на кинофестивала в Кан, предаде "Ройтерс".

"Триъгълник на тъгата" е история за света на инфлуенсърите и на супербогатите. Едно от местата, на които се развива действието във филма, е луксозна яхта. След като яхтата бива похитена от пирати, една част от пътуващите с нея се озовават на остров, на който йерархичните зависимости, съществуващи допреди това, търпят рязка промяна. Лентата е разсъждение за абсурдността на капитализма, за отношенията между силните и слабите и за социалното неравенство.

Южнокорейският актьор Сон Кан-хо спечели наградата за най-добра главна мъжка роля за участието му във филма на японеца Хирокадзу Корееда "Брокерът". Във Франция той бе представен под името "Добрите звезди". В лентата актьорът изпълнява ролята на мъж, замесен в трафик на бебета, около който се събира разнородна група хора.

Иранската актриса Зар Амир Ебрахими спечели наградата за най-добра главна женска роля за участието ѝ в трилъра на Али Абаси "Свещеният паяк". Във Франция той бе представен под името "Нощите на Машхад". На церемония в Кан актрисата, говорейки на фарси, благодари на Франция, че я е приютила, след като тя трябваше да напусне родината си през 2008 г. заради секс скандал. Той бе свързан с появата на кадри в интернет, документиращи жена да прави секс. Твърдеше се, че това е била актрисата. Тя първо отрече, но години по късно в интерню за иранска програма призна, че е била на кадрите. Актрисата твърдеше още, че те са пуснати от бивш приятел, който искал да й навреди. Във филма, за който сега бе наградена в Кан Зар Амир Ебрахими, се разказва за журналистическо раследване на посегателства над проститутки в град Машхад, дело на сериен убиец.

Филмът "Военно пони" за преплитащата се съдба на две момчета, живеещи в индиански резерват в Америка, спечели наградата "Златна камера" на кинофестивала в Кан. Отличието се дава за филмов дебют измежду филмите, представени във всички категории на феста. Лентата е дело на Джина Габъл и Райли Киоу, последната внучка на Елвис Пресли. 

Филмите "Близост" на Лукас Донт и "Звезди по пладне" на Клер Дени си поделиха наградата на журито на кинофестивала в Кан.

За най-добър режисьор отличието отиде при Парк Чан-ук от Южна Корея за лентата му "Решение за напускане".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама