Официално представиха новия български филм "Добрият шофьор"


Официално представиха новия български филм "Добрият шофьор"
Снимка: Фотограф: Владимир Калудиев

Дългоочакваната премиера на игралния дебют на международно признатия документалист Тонислав Христов “Добрият шофьор” изпълни с много вълнение, емоции и аплодисменти кино “Арена“ в The Mall. Актьори, режисьори, продуценти, журналисти като Яна Маринова, Силвия Петкова, Генка Шикерова, Катя Тричкова, Петър Дундаков, Александър Станишев, Драго Симеонов, Андрей Хадживасилев, Павел Владимиров бяха сред публиката и пожелаха “На добър час!” на екипа.

От 3 ноември „Добрият шофьор“ потегля в кината в цялата страна с каузата - да бъдем добри и отговорни в името на най-голямата ценност Живота - при всяка крачка, пеш или зад волана.

Филмът е създаден по реална история, а Тонислав Христов, верен на документалния си стил, вкарва в него лични елементи, сцени и истории, инспирирани от истинския живот на актьорите, с които работи.

Звездният каст включва: Малин Кръстев (в главната роля), Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров, известната финландска актриса Алма Пьойсте („Мъртвите листа“ на Аки Каурисмаки, “Туве” на Заида Бергрот, „Четирима непораснали възрастни“ на Селма Вилхунен) и непрофесионални актьори, които по нищо не отстъпват на именитите си колеги.

Сюжетът - Иван (Малин Кръстев) е таксиметров шофьор в един от големите черноморски курорти. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото.

Парите не достигат и Иван е принуден да прояви изобретателност, за да печели по-бързо, което му създава проблеми.

Елегантно във филма са вплетени темите за емигрантите, за несретата на българските села, на хората, които напускат или се връщат в България, за изборите, които правим, или ни се налага да направим.

Добрият шофьор“ е копродукция на Финландия, България и Швеция. Освен режисьор, Тонислав Христов е съавтор на сценария заедно с Каарле Ахо и Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“). Оператор е Орлин Руевски, продуцент от българска страна - Андреа Станоева, а разпространител - Павел Павлов.

Преди излизането си на голям екран в България „Добрият шофьор“ е възторжено приет от публиката във Финландия и Швеция. Актьорът на Фелини Джузепе Босио (“Roma”) лично поздравява Малин Кръстев след представянето на филма в Рим, а списъкът с национални и международни награди на кинотворбата не спира да расте - награди за дебют, за поддържаща роля на Герасим Георгиев – Геро и на Младежкото жури на „Златна роза 2023“ във Варна, за най-добър филм и най-добра мъжка роля (Малин Кръстев) на международния София Филм Фест 2023, наградата за операторско майсторство на Орлин Руевски на South East European Film Festival, Los Angeles, MOZAIK Bridging the Borders и др.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама