"Повелителят на горите" открива София Филм Фест 2023


"Повелителят на горите" открива София Филм Фест 2023
Снимка: СФФ

27-ото издание на София Филм Фест ще бъде открито с филма "Повелителят на горите" на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на Оскар и "Златна палма" в Кан. Това ще се случи на 16-и март от 19:00 часа в Зала 1 на НДК.

Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е удостоен с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Ринаудо прокарва път не само към засаждането на разнообразни дървесни видове, но и път към надеждата. Той успява да върне вярата и да осигури препитанието на местните общности като им предоставя метод за култивация, помагащ им да се развиват дългосрочно и устойчиво. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство.

В израз на съпричастност към каузата на Ринаудо, София Филм Фест ще посади своя гора. Основен партньор на фестивала в тази мисия са гражданите на София в лицето на Столична община, осигуряваща пространството на бъдещата "Гора на София Филм Фест", и телекомуникационната компания Yettel. Основен приоритет на управлението на Столична община е поддържане и разширението на зелената система на града. Началото на тази инициатива ще бъде непосредствено след официалното откриване на Фестивала на 16-и март 2023 година. Като специален гост, самият Шльондорф ще засади първото дърво на СФФ. Заедно с него дървета ще бъдат засадени от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel. Бихме искали инициативата да напомни за дълбоката ни връзка със земята и силата ни заедно да бъдем двигател на промяната. Фестивалът особено цени активната роля на Столична Община и Yettel в стремежа за приобщаване на публиката към глобалната визия за устойчиво развитие на обществото и отговорно отношение към природата, която всички ние споделяме.

Специална ретроспектива на Шльондорф ще бъде представена в залата на Гьоте-институт и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институтция.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама