Пътуващо лятно кино тръгва из страната


Пътуващо лятно кино тръгва из страната

Под мотото "25 години свободна България" ще премине третият сезон на кампанията на БНТ - "Пътуващо лятно кино с БНТ 1".

Инициативата за възстановяване на изчезващите летни кина, която обикаля България с прожекции на открито, тази година е посветена на годишнината от началото на българския преход към демокрация и свободно гражданско общество.

Основната селекция е направена в подкрепа на Националната кампания "25 години свободна България" и включва режисьорските дебюти на Явор Гърдев, Валери Йорданов и Иван Владимиров, Константин Божанов, Виктор Чучков, Зорница София и Драгомир Шолев.

Филмите, които зрителите ще могат да видят, са "Дзифт", "Кецове", "Аве", "Тилт", "Мила от Марс"и "Подслон".

"Дзифт" на режисьора Явор Гърдев ще открие сезона на Лятната естрада в Борисовата градина в София. Прожекцията на открито е на 3 юли от 20.30 часа, а входът е свободен за всички.

Освен нея, ще има и две паралелни програми. Първата от тях е "Златната класика", в която са незабравимите "Деца играят вън", "Комитски времена", "Баш майстора", "Опасен чар" и "Баща ми бояджията".

В другата селекция са най-новите документални заглавия на БНТ - "Стоичков", разказващ за легендата на българския футбол; "Златното сърце на София", посветен на 90-годишнината на храм-паметника "Св. Александър Невски"; "Гласът, който моли Бога за България", в памет на големия Борис Христов, както и "Живот почти прекрасен", филм-портрет на трима братя от сложна социална среда. Филмите ще бъдат прожектирани при закриването на пътуващото лятно кино.

Лятното кино ще посети общо 23 населени места между 3 и 31 юли. Това са Трън, Радомир, Бобовдол, Земен, Брезник, Павел Баня, Стрелча, Калофер, Хисаря, Първомай, Дряново, Стражица, Търговище, Карнобат, Ямбол, Нова Загора, Гурково, Харманли, Елхово, Тополовград, с. Граматиково и Малко Търново.

Закриването на сезона по традиция ще е в Созопол, по време на Празниците на изкуствата "Аполония" (1, 3 и 4 септември).

Заедно с Лятното кино, тази година ще пътува и детска библиотека. Всеки, който пожелае, ще може да размени любимата си детска или юношеска книга за нова.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама