Рита Ора осъди община Варна


Рита Ора осъди община Варна
Снимка: Getty Images/Guliver

Едно от малкото осъдителни решения по болната за всички български творци тема - авторските права - вече е факт, но е така заради чуждестранни изпълнители, съобщава СЕГА. Община Варна бе осъдена в местния окръжен съд заради 10 песни на мегазвездата Рита Ора и още 5 на групата Years & Years. Иконите на поп музиката участваха в концерта на МTV в града през лятото на 2018 г. Искът за общо 15 000 лева бе на сдружението "Музикаутор", което партнира със сродни чужди организации.

По същия казус в края на 2019 Министерството на културата е глобило варненската управа със 7000 лева. След съдебно обжалване санкцията е намалена на 2000 лева. От материалите по делото сега е видно, че "Музикаутор" е предупредило общината, че по силата на договори с шест чужди организации държи правата за песните у нас. Контратезата на общината е, че зад концерта стои дружеството "РОКЮ Медия България" на ирландеца Робът Куърк. Фирмата бе официално съорганизатор на събитието, като дейности му бяха възложени с договор.

В хода на пледоариите, кметството претендира с обратен иск фирмата да го обезщети, ако наистина не са изпълнени ангажименти по авторските права. "РОКЮ Медия България" от своя страна не е оспорила твърденията и не е предприела защита по същество. Така съдът в крайна сметка осъжда и общината, и дружеството - тя да има право да си търси парите от него.

Вещото лице по делото внимателно е проучило творчеството на Рита Ора и е установило, че тя има авторство само при две от песните, при Years & Years автори са изпълнителите. Но по-важното е, че творците на всички изпълнени във Варна парчета - на текст или музика, са членове на организациите, с които "Музикаутор" има договор за представителство у нас. Искът е изчислен по 500 лева за всеки от авторите. На "Музикаутор" освен 15-те хиляди лева трябва да се платят лихвата към тях и около 3300 лева съдебни разноски. Решението на съда може да се обжалва.

Припомняме, че концертите на канала MTV във Варна бяха два. И двата пъти топзвездите бяха изпълнителки с албански корени – американката Биби Рекса през 2017 г. (концертът бе част от проявите по "Европейска младежка столица") и британката Рита Ора - през следващото лято. В началото на 2021 г. Ора снима клип в Перник.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама