“Свободно падане” - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на One Dance Week 2022


“Свободно падане” - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на One Dance Week 2022
Снимка: Яница Атанасова

На 20 май в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив ще бъде представена световната премиера на новия спектакъл на Марион Дърова - една от най-ярките фигури на съвременната танцова сцена у нас. Новият спектакъл на Марион носи името “Свободно падане” и е първата копродукция на ONE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Фондация “Лъчезар Цоцорков”.

В “Свободно падане” участват Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. Визуалната среда на спектакъла е създадена от Викенти Комитски, а музикалната - от Михаил Стоянов – Cinnamint и Климент Дичев. Дизайнът на костюмите е дело на Рая Кърпачева – Urban Nomad.

Билетите за премиерното представяне на “Свободно падане” в Пловдив са вече в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на ЕasyPay в цялата страна.

За Свободно падане:

“Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към падане или към полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?

FREEFALL e пътуване към неназовимото – в територия, небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са само привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни говори, тялото, лишено от социален знак и полова принадлежност, за да открием човешкото. Ще подменим въпросa „кой Съм“ с този „как Съм“.

За Марион Дърова:

Марион Дърова завършва Философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. От 2008 г до 2011 г. изучава „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 2015 г. завършва едногодишна обучителна програма по съвременен танц Derida Port Derida.

Изпълнител е в спектаклите „Silent Weapon“ (с номинация за ИКАР за съвременен танц и пърформанс 2015 г.), „Zen Play“, „Sinner“ (ИКАР за съвременен танц и пърформанс през 2017 г.), „Miss Julie“- хореограф Живко Желязков на Derida company. Хореографският си дебют прави през 2016 г. с „Мейнстрийм”, който бива селектиран за фестивалите „Вода“ и „Антистатик“ през 2017 г. и 2018 г. През 2017 г. участва в българския шоукейс на европейския фестивал за съвременен танц и пърформанс Aеrоwaves със спектакъла „Trauma“. През 2018 г. е премиерата на „Corpus meum“, който цели да провокира дебат за легализиране на евтаназията. Танцовият пърформанс е избран да участва в българската платформа на „Антистатик“ 2020 г. 

Представлението ѝ „Hating machine“ изследва генеалогията на омразата и формирането ѝ в идеология на групите – то взима участие в „ACT фестивал“ през 2019 г. През пролетта на 2020 година участва в съвместна изложба на „Български фонд за жените“ с инсталацията „Разсливане“ по мотиви от филма „Персона“ на Ингмар Бергман. Като хореограф в театрални проекти работи с Иван Добчев през 2018 г. за представлението му „Нова библия“ и с Малин Кръстев и класа му в Театрален колеж „Любен Гройс“, в който тя преподава, за представлението му „Шум и бяс“ (2020). През ноември 2020 година се състои премиерата на спектакъла “WO MAN”- авторски проект, в който Марион си партнира с Мартина Апостолова, и който печели награда ИКАР 2021 в категория „съвременен танц и пърформанс“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама