Танц от сърцето на Египет на One Dance Week


Танц от сърцето на Египет на  One Dance Week
Снимка: François Stemmer

На 21 май 2021 българската публика ще се срещне с един необикновен мултидисциплинарен спектакъл в рамките на One Dance Week. ​ИТМАРАГ, най-новото произведение на френския хореограф Оливие Дюбоа, пресъздава на сцената образа на днешен Eгипет и ни кани да се потопим в атмосферата на "Махраганат" - музикален уличен жанр, наричан още "електро-чааби", създаден от младежи в Кайро по време на египетската революция през 2011 г.

Днес "Махраганат" е гласът на цяло едно поколение, a с помощта на седем египетски танцьори и музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената. Заглавието на спектакъла е вдъхновено именно от този жанр, ​​а значението му може да бъде преведено като "празнувай!".

Публиката в България, първа след френската, ще се докосне до новото произведение на компанията на Оливие Дюбоа.​ ИТМАРАГ​ ще бъде показан в Пловдив, непосредствено след световната му премиера във Франция, която се състоя на 29 януари, и преди представянето му на сцените на едни от най-влиятелните фестивали в Европа.

"От много години живея между Париж и Кайро. Видях как се роди тази вълна и как постепенно заля египетската музикална сцена. Египтяните пеят и танцуват навсякъде, по дискретен и интимен начин, разбира се, защото това е съществена част от тяхната култура. С много любопитство наблюдавах развитието на този див, инстинктивен феномен, преплитащ музика и танц. Може да изглежда по-малко "високоскоростен" от другите форми, но е напълно наситен, сякаш всяко пространство и всеки миг трябва да бъдат запълнени, сякаш времето изтича", казва Оливие Дюбоа.

Спектакълът е резултат от няколкомесечната работа на Дюбоа в Египет в партньорство с ​B’sarya for Arts​ – ново независимо пространство в Александрия, което подкрепя млади египетски музиканти и визуални артисти.

Билети за спектакъла на 21 май 2021 в Дом на културата "Борис Христов" ще може да намерите от 15 март на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на ЕPAYGO.

Talaa / طلعة from COD - Compagnie Olivier Dubois on Vimeo.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама