"ТАР" и "Мълчаливите близначки" - специални акценти на София Филм Фест 2023


"ТАР" и "Мълчаливите близначки" - специални акценти на София Филм Фест 2023
Снимка: София Филм Фест

Буквално преди няколко дни Мартин Скорсезе сподели пред IndieWire, че след като е видял "Тар", облаците, в които е обвито бъдещето на киното, са се разсеяли! Надали има по-сериозно признание за новата творба на Тод Фийлд, вече удостоена с наградата за най-добра актриса във Венеция 2022, "Златен Глобус" за най-добра актриса в драматичен филм, повече от 50 награди и над 200 номинации от различни филмови форуми в цял свят. Няма колебания – Кейт Бланшет извайва своята поредна несравнима роля, която вероятно ще ѝосигури трети златен воин от Американската киноакадемия.

"Тар" е разказ за световно известния диригент Лидия Тар. Предстои ѝ издаването на нова книга и живо изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер, която ще ознаменува върха на нейната впечатляваща кариера. През следващите седмици обаче на бял свят излизат "призраци" от миналото на Тар и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. "Тар" е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.

След опита, които трупа през 80-90-те години на ХХ век като актьор, Тод Фийлд пише сценариите и режисира два пълнометражни филма в новия век – "В спалнята" (с пет номинации за "Оскар") и "Малки деца" (с три номинации за "Оскар"). Шестнайсет години по-късно, Фийлд поднася за първи път в конкурсната програма във Венеция експлозивния "Тар:".

Най-новият филм на полската режисьорка Агнешка Смочинска "Мълчаливите близначки" стартира от програмата "Особен поглед" на Кан. Филмът проследява истинската история на Джун и Дженифър Гибънс – еднояйчни близначки, израснали в Уелс, като част от единственото цветнокожо семейство в малък град. Двете отказват да общуват с други хора освен помежду си. Те измислят свой собствен език и изпадат в кататония, когато не са заедно. След вандалска проява, провокирана от американско момче, което и двете боготворят, тийнейджърките са изпратени в печално известна психиатрична клиника, където сa изправени пред избора да се разделят и оцелеят или да умрат заедно.

"Летиша Райт и Тамара Лорънс са удивителни като двете сестри, недопускащи никого в своята реалност и тотално изолирани от света. Талантливата полска режисьорка Агнешка Смочинска се противопоставя на клишето "филм на седмицата" с тази неравна, но дръзко експресивна биографична творба, посветена на близначките Гибънс", – пише Гай Лодж за Variety. Филмът получава наградата за най-добро актьорско изпълнение, присъдена на Райт и Лорънс от Британските независими филмови награди, а на Полския филмов фестивал в Гдиня "Мълчаливите близначки" е удостоен с четири приза, включително е голямата награда "Златни лъвове" за най-добър филм.

Агнешка Смочинска, чийто дебютен пълнометражен филм "Дъщерите на дансинга" беше в конкурсната програма на София Филм Фест през 2016 година, ще представи лично "Мълчаливите близначки" в София и ще бъде член на Международното жури, което ще присъди наградите на 27-ия София Филм Фест.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама