"Тина" - интимен портрет на легендата Тина Търнър, с премиера днес (ВИДЕО)


"Тина" - интимен портрет на легендата Тина Търнър, с премиера днес (ВИДЕО)
Снимка: HBO Max/HBO Documentaries

Пълнометражният HBO документален филм "Тина", дело на носителите на "Оскар" режисьори Дан Линдзи, Т.Дж. Мартин и Lightbox, продуцентската компания, основана от носителя на "Оскар" продуцент Саймън Чин и носител на "Еми" продуцент Джонатан Чин, заедно с номинирания за "Еми" продуцент Даян Бекер, е разкриващ и интимен поглед върху живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър. Лентата от близо два часа е с премиера днес 17 май в HBO Мах в България.

"Тина" е откровен и интимен портрет на живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър от първите дни на славата ѝ, през личните и професионалните перипетии, до превръщането ѝ в глобален феномен през 80-те. Той включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките ѝ хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.

През есента на 1981 г., борейки се да запази кариерата си, Тина Търнър дава интервю на Карл Арингтън, музикален редактор на People Magazine. Пет години по-рано тя подава молба за развод с Айк Търнър, нейн съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно те изкачват класациите и създават история в музиката с хитовете си "A Fool in Love", "River Deep – Mountain High" и "Proud Mary". Извън сцената изглежда, че имат здрав брак и щастлив семеен живот. Историята, която Тина възнамерява да разкаже на Карл обаче е честен и мъчителен разказ за насилието и изтезанията, които е търпяла по време на брака си, и смелото бягство, което предприема след години емоционално и физическо травмиране. Този материал бележи началото на първият от многото такива, които ще затвърдят имиджа на Тина като човек, спрявил се след домашно насилие, помагайки за нейното изключително и невероятно завръщане на сцената.

След като при развода Тина губи всичко, освен името, тя прекарва няколко години в Лас Вегас, участвайки в кабаретни програми на живо и в телевизионни вариетета. През 1983 г., на четиридесет и четири години, тя записва албума "Private Dancer". Само за две седмици той се превръща в сензация. Сингълът "What’s Love Got To Do With It" става първият ѝ и единствен хит номер едно в класациите на Billboard 100.

С нарастването на славата ѝ, нараства и нейната идентичност като културен символ, превръщайки я в пример на сила и устойчивост за нейните фенове. В личния си живот тя се бори с травмите от тормоза и продължава да се опитва да се освободи и помири с миналото си.

В допълнение към зашеметяващо количество архивни кадри, обхващащи 60 години, документалният филм включва интервюта с Анджела Басет, Опра Уинфри, журналистът Кърт Лодер, който е съавтор на "Аз, Тина", който вдъхновява игралния филм. Виждаме също драматурга Катори Хол, автор на "Тина – мюзикълът Тина Търнър", както и настоящия ѝ съпруг Ервин Бах.

Филмът достига до емоционалната изненадваща поява на Тина Търнър на финала на мюзикъла, посветен на живота, на премиерата му на Бродуей през 2019 година. Точно в стила на тази изключително талантлива изпълнителка, която имаше смелостта да даде гласност на темата за домашното насилие в години, в които това се премълчаваше. Тя отказа да позволи възрастта, пола или трудното минало да застанат на пътя й напред. "Тина" е празник на огромния талант на Тина Търнър, невероятното пътешествие към световната звезда и собствената ѝ прегръдка на статута си на обичан и уважаван човек.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама