Тони Димитрова в ролята на прасе, което се превръща в ангел


Тони Димитрова в ролята на прасе, което се превръща в ангел
Снимка: Тодор Ставрев

Музикална мелодрама за хора и животни, в която певицата Тони Димитрова играе ролята на прасе, което се превръща в ангел и полита над сцената. Така накратко може да бъде описана най-новата постановка в репертоара на Драматичен театър "Адриана Будевска" - "Съвсем проста история", чиято премиера предстои на 19 януари. Тя бе представена на пресконференция от нейния режисьор и директор на театъра Борислав Чакринов.

Текстът на пиесата е на украинската писателка Мария Ладо в превод на Атанастас Попдимитров, а автор на музиката е базираният в Словения композитор от Северна Македония Мариан Нечак. Основни герои са две враждуващи семейства и пет животни - прасе, кобила, петел, крава и куче. "Животни, които винаги отиват на небето и хора, за които това не винаги е така. И на фона на безусловния морал на животните, Ладо успява да постави много въпроси за нас, хората - доколко десетте божи заповеди успяват да регулират съвременния ни живот, доколко сме способни да обичаме, да сме толерантни към различните, да живее като общество", гласи част от представянето на постановката.

"Това е историята на двама съседи, които, като в нашите "Чичиовци", цял живот се карат, а децата им като едни Ромео и Жулиета се влюбват, искат да се оженят и въпреки враждата между бащите им искат да спасят живота на детето, което очакват", разказа още режисьорът и допълни, че финалът е като коледна приказка, в която вали сняг и "накрая всичко е хубаво". 

"Няколко пъти вече съм казвал през последните години, че ми се разказват добри и вълнуващи истории за добри хора. Светът и без това е толкова ужасен, че нямам сили да разказвам страшни истории. А тази е много красива история за животни и хора", заяви Чакринов и допълни, че с нея публиката ще има възможност както да се посмее, така и да поплаче. Режисьорът заяви също, че изборът на украинска авторка не е политическа акция, защото той се спира на нейния текст още преди повече от 10 години, когато го гледа за първи път във врачанския театър в постановка на македонския режисьор Любчо Георгиевски. 

"Това е представление, в което ще се убедите, че Тони Димитрова не е просто певица. Тя играе една от главните роли, наравно с всички останали. Щастлива е и придобива все по-голяма увереност в поведението си като актриса и смятам, че ролята, която изпълнява, се доближи много до нейното усещане за света", заяви Чакринов, като описа отношенията между певицата и театъра като "любовни". Именно в тази постановка тези отношения се проявяват най-пълноценно, смята още той. В тази връзка режисьорът припомни, че преди години, на шега, но и като жест по повод 50-годишния й юбилей, я е назначил в театъра със заплата "много любов" и сега по повод рождения й ден я е повишил в "заслужила за каузата на бургаския театър актриса" със заплата "изключително много любов". 

В началото на пиесата Димитрова играе любопитно прасе, което иска да лети. След като го убиват, то се превръща в ангел-хранител на малкото дете и мечтата му да полети действително се сбъдва, но заедно с това разбира, че "да летиш е прекрасно, но още по-прекрасно е да живееш, дори в нашия обор", цитира част от репликите й Чакринов. "Тя е много симпатично, любопитно, романтично прасенце, което разпитва непрекъснато за нещата от живота, но няма време да порасне, защото, както знаете, прасетата нямат време си отиват по някое време", каза още режисьорът. Той допълни също, че Димитрова, заедно със Зорница Константинова и Димитрина Тенева, които играят бременна крава и стара кобила, са "една прекрасна тройка на сцената".  

В "Съвсем проста история" актьорът от хасковския театър Иван Савов, прави повторен дебют на сцената на бургаския. В ролята на младите влюбени са новата актриса в трупата на театъра Пепа Николова и Никола Парашкевов. Останалите герои са поверени на Иван Григоров, Асен Лозанов, Невена Цанева, Стоян Памуков и Виктория Димитрова. 

"Сигурен съм, че този спектакъл ще има много дълъг живот, защото е много добра история за нещата от живота", заяви накрая режисьорът. Според него пиесата дава много и различни поводи за размисъл на публиката за това какво се случва с понятието "човещина". 

След премиерата на 19 януари публиката може да гледа "Съвсем проста история" и на 31 януари, 13 и 28 февруари и 14 и 27 март.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама